En nyligen publicerad studie av sociologiprofessorn Stefan Svallfors visar att allt fler misstror sjukförsäkringen. För åtta år sedan misstrodde 23 procent av oss sjukförsäkringen i så måtto att vi inte trodde att den klarar av att upprätthålla en hygglig levnadsstandard för de sjukskrivna. I dag ligger motsvarande siffra på 35 procent.
Samtidigt har misstron mot de sjukskrivna minskat kraftigt. 1992 var det 28 procent som trodde att ”många av dem som sjukskriver sig egentligen inte är sjuka”. Arton år senare (2010) hade denna siffra mer än halveras och låg nu på 11 procent. Vi misstror i allt mindre utsträckning de sjukskrivna och i växande utsträckning sjukförsäkringen.
När regeringen skyller missförhållandena i sjukförsäkringen på att det bara handlar om ”enskilda fall” får de allt svårare att bli trodda av medborgarna. De flesta av oss ser att det är fråga om allvarliga systemfel till följd av regeringens nedskärningar i ett av våra viktigaste trygghetssystem.
Nedskärningarna i sjukförsäkringen beror inte på att det saknas pengar. Socialförsäkringarna beräknas, enligt finansminister Anders Borgs egna kalkyler, gå med ett totalt ”överskott” på + 89 miljarder mellan åren 2010–2014 (se tabell). ”Överskottet” i sjukförsäkringen uppstår när man tar utgångspunkt i inkomsterna (inbetalda sjukförsäkringsavgifter) och sedan drar ifrån utgifterna. För sjukförsäkringens del handlar det då om + 63 miljarder, mellan åren 2010–2014.
Att människor som har läkarintyg i dag i ökad utsträckning tvingas bli beroende av allmosor från anhöriga, släkt och vänner eller livnäras av ”socialen” beror till stor del på regeringens nya och hårdare sjukregler.
Men det är inte enbart Anders Borg som plockar in ett växande ”överskott” på grund av de nya sjukreglerna. Ett överskott som han sedan kan använda till att sänka krogmomsen eller till ännu ett jobbskatteavdrag. Det finns fler som har anledning att jubla, nämligen de privata försäkringsbolagen.
För att en privat sjukförsäkring ska utfalla krävs i regel att Försäkringskassan godtar sjukskrivningen. Men med de hårdare regler som den borgerliga regeringen införde 2008 har det blivit allt svårare att bli långtidssjukskriven. Detta faktum, i kombination med den ökade otrygghetskänslan hos allt fler av oss, genererar just nu en formidabel vinstboom i de privata försäkringsbolagen.
Nyligen visade DN att enbart under 2010 tjänade sjutton vinstutdelande livbolag 1,1 miljarder kronor på sjukförsäkringarna. Det är alltså det överskott man fått på premierna efter att de sjuka fått sin ersättning. SEB Trygg Liv var det aktieägda livbolag som tjänade mest på sjukförsäkringsrörelsen, 294 miljoner 2010. Det är en ökning med omkring 90 miljoner mot föregående år.
Utan överdrift kan man säga att den nu rådande politiken på sjukförsäkringsområdet flyttar över resurser från det offentliga trygghetssystemet till den privata försäkringsbranschen och till de rika och friska delarna av befolkningen.
Samtidigt som medborgarnas otrygghetskänsla växer fylls de privata livbolagens kassakistor.
Kjell Rautio, välfärdsutredare vid LO
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.