Det lönar sig i dag inte med kvalitet i äldreomsorgen. Nuvarande system skapar underbudskonkurrens, med kvalitetsdumpning som följd. Det skriver Annelie Nordström, ordförande Kommunal.
På Kommunals seminarium i dag “Är det samma sak att köpa kollektivtrafik som äldreomsorg?” sätter vi ned foten och slår fast att det är dags att avskaffa LOV så som den ser ut i dag.
Vi kräver att kommunpolitiker ska ges möjlighet att ta ansvar för det man i lag är ålagd – utan att kunna gömma sig bakom, eller vara tvingad till, juridiska spetsfundigheter.
Kommunal menar att varje kommun måste kunna kvalitetssäkra alla de leverantörer av äldreomsorg som man erbjuder sina medborgare att använda. Det bör självklart gälla såväl den kommunala verksamheten, som privata företag och non-profitaktörer.
Kommunal tycker att valfrihet är ok. Men då ska alla alternativen hålla hög kvalitet. För vad är det för vits med att välja om det bara finns bristfälliga alternativ? Att välja borde dessutom vara valfritt, och inget som någon kan tvingas till om man inte kan eller vill välja.
Man ska inte som äldre behöva pröva sig fram för att hitta äldreomsorg med kvalitet. Den ska vara garanterad.
Vi menar att rätten att välja är en kvalitet i sig. Men att den måste kompletteras med andra krav, som så långt som möjligt säkerställer att hela leveransen håller hög kvalitet. Lagstiftningarna LOU och LOV måste anpassas bättre till det faktum att vård och omsorg inte bara består av mätbara klossar som enkelt kan bockas av.
Vår erfarenhet säger oss att kvalitet i äldreomsorg inte kan ”beställas” på samma sätt som i exempelvis kollektivtrafiken, där man kommer ganska långt genom att kräva att bussarna går i tid enligt en specifik turlista.
Hög specifikation av mätbara parametrar i äldreomsorgen kan ge direkt motsatt effekt, eftersom kvaliteten i praktiken skapas i mötet mellan personalen och den äldre.
Kvalitet skapas när personalen har kompetens att göra egna bedömningar, och framför allt har tid att genomföra vårdinsatserna. Men också att dessa insatser bidrar till att brukarens förmågor bibehålls så länge som möjligt, och inte kränker vare sig självbestämmandet eller värdigheten.
Att stödja en äldre att själv klara sin morgontoalett och själv klä på sig är kvalitet, men tar mycket längre tid än om personalen spolar av den äldre i duschen och drar på kläderna. Det är kvalitet att sitta ned och sällskapa med en ensam farbror under måltiden, jämfört med att lämna en matlåda, vända och gå.
Det är kvalitet att personalen känner den äldre så väl att man tidigt kan uppfatta förändringar i hälsan, så att den äldre slipper söka akuta sjukvårdsinsatser.
Bästa sättet att säkra kvaliteten är att kommunerna får ställa krav på att de aktörer som vill verka i äldreomsorgen har kollektivavtal, tillräcklig bemanning och kompetens, samt arbetsvillkor och organisation som säkerställer kontinuitet.
Men det bästa sättet blir inte bra om inte de företag, non-profitaktörer och kommunala verksamheter som ska leverera äldreomsorg också erbjuds bättre ekonomiska förutsättningar än i dag. De måste ha råd att anställa tillräckligt många och tillräckligt kompetent personal både i den direkta omvårdnaden och inom arbetsledning och verksamhetsutveckling.
Vi vill ha ett stopp för underfinansierad, underbemannad, dåligt organiserad äldreomsorg. Våra politiska företrädare måste få ökade möjligheter att ta ansvar. Politikerna ska kunna påverka vilka aktörer som etablerar sig. De ska kunna utvärdera och välja bort.
Så skapas förutsägbarhet för medborgaren, och så skapas även förutsägbarhet för de privata aktörerna.
I dag lönar det sig inte med kvalitet i äldreomsorgen. Nuvarande system skapar underbudskonkurrens, med kvalitetsdumpning som följd. Det är både ett resursproblem och ett systemproblem.
Vi kan nu se att seriösa aktörer drar sig ur både LOV-uppdrag och upphandlingar, därför att de förutsättningar som erbjuds inte räcker för att leverera kvalitet.
Detta är inte acceptabelt. Välfärden måste fungera. Annars kommer inte samhället att fungera.
Annelie Nordström, ordförande Kommunal
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.