Nästa steg i den rödgröna välfärdspolitiken måste vara större resurser och mer personal i vården och omsorgen. En offensiv välfärdspolitik är av yttersta vikt, skriver Kommunals Annelie Nordström.
Socialdemokraterna och Miljöpartiet har gjort upp om att stoppa missbruket av visstidsanställningar. Det är ett oerhört viktigt besked till många välfärdsarbetare, som trots att de behövs tvingas vänta på ett sms om jobb varje morgon.
Nästa steg i den rödgröna välfärdspolitiken måste vara större resurser och mer personal i vården och omsorgen. En offensiv välfärdspolitik är av yttersta vikt. Inte bara för att laga revorna i välfärdstjänsterna och de gemensamma trygghetssystemen. Även för att stoppa rasismens framfart.
Valresultatet innebar att Moderaterna kollapsade och samtliga allianspartier backade. Väljarna sa nej till åtta år av skattesänkningar med försämringar av välfärden som följd. Men valets stora vinnare blev tyvärr inte den rödgröna oppositionen – utan de rasistiska Sverigedemokraterna.
SD kunde få nästan 13 procent i riksdagsvalet för att människor, i de sociala klyftornas och den nedmonterade välfärdens spår, har tappat tron på politiken. Många människor är enormt besvikna på samhället och den besvikelsen har SD manipulerat och utnyttjat.
SD ställer krigsdrabbade flyktingar mot fattiga tanter och hävdar att vi måste välja. På så sätt försöker de få oroliga människor – oavsett om de är arbetslösa glesbygdsbor eller pressade småföretagare – att välja rasismen.
Politikens svar måste bli att välja välfärden i stället. Det är dags att på allvar ta strid för en solidariskt finansierad och generell välfärd som alla får ta del av utan att först bli värderade. Längre från Sverigedemokraternas uppdelning i ”vi och dem” går inte att komma.
Det hävdas ibland att de senaste årens skattesänkningar inte har gått ut över välfärden. Kommunals medlemmar vet att det är lögn. De har visserligen fått några hundralappar extra i plånboken varje månad. Men varje dag och varje minut på sina jobb märker Kommunals medlemmar att skattesänkningarleder till nedskärningar och försämringar. Välfärdsarbetarna har blivit färre och får jobba allt hårdare. De känner sällan att de räcker till som de skulle vilja.
Den bilden bekräftas i Arena Idés rapport ”Lägre skatter – färre personal – större behov”. Där har välfärdsstatistik från SKL och SCB förts samman. Siffrorna visar att omfattande skattesänkningar har inneburit att nödvändiga förbättringar av lokaler och utrustning har betalats med minst 100 000 färre tjänster. Samtidigt har befolkningen, och därmed behoven, vuxit. Sammantaget innebär det att allt färre välfärdsarbetare ska ta hand om allt fler välfärdsbrukare.
Sveriges nya regering måste våga se och ta itu med detta skarpa läge i vården och omsorgen. Kommunal kräver mer resurser och mer personal i välfärden. Samtidigt måste arbetsvillkoren bli bättre. Heltid måste bli norm och missbruket av visstidsanställningar måste, precis som överenskommelsen säger, få ett slut. Välfärdsarbetarna måste börja mötas med respekt om Sverige ska ha en chans att möta de stora pensionsavgångarna i vården och omsorgen. Hela välfärden hotas om unga människor inte vill jobba i den.
Handlingsutrymmet för den nya rödgröna minoritetsregeringen är begränsat. Breda riksdagskompromisser kommer att bli en del av den svenska politiska vardagen. Men den minsta gemensamma nämnaren för alla seriösa partier och politiker borde tveklöst vara att genomföra en nödvändig satsning på välfärden. Bara genom att öka människors tillit till det gemensamma samhällsbygget kan vi förhindra mörka krafter från att rida på känslor av maktlöshet och hopplöshet.
Många välfärdsarbetare drabbas av rasism. Kommunal tänker inte gå med på att en stor del av våra medlemmar pekas ut som oönskade i Sverige. Vi försvarar alla människors lika värde och rätt. Vi tror på politiken som förändrade kraft. Därför kräver vi nu, av den nyvalda regeringen och riksdagen, en offensiv välfärdspolitik.
Annelie Nordström, ordförande Kommunal
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.