När regeringen veckorna före jul presenterade sitt extra krispaket nickade många gillande inför ett av förslagen: ROT-avdraget skulle återinföras. Men som så ofta med regeringen hade man bara stulit ett gammalt fint ord, och gett det en ny innebörd.
Förr var ett ROT-avdrag ett sätt att i dåliga tider kunna tidigarelägga reparationer, om- och tillbyggnader. Därför gällde sådana avdrag bara under en viss tid. Men regeringens så kallade ROT-avdrag blir permanent. Därmed får man inte eld i baken att göra det som måste göras nu med detsamma.
Och inte ett öre av regeringens avdrag går till att lösa de stora eftersatta renoveringsbehoven i miljonprogrammets hyresrätter. De 3,5 miljoner kronorna i skattelättnader går enbart till ägare av bostadsrätter och villor, där åtskilliga redan sitter i guldsits efter förändringarna av fastighetsskatten.
Det gamla ROT-avdraget hade en övre gräns på 10 000 kronor. Det nya är mycket generösare. Ett hushåll som bor i villa kan få skattesubvention på 100 000 kronor om året. Och genom att avdraget inte är tidsbestämt, liknar det en skattesubvention av denna bostadsform.
I fredags, en månad efter att näringsminister Maud Olofsson på presskonferensen glatt uppmanade folk att genast börja beställa sina reparationer, kunde SVT:s Rapport berätta att Skatteverkets jurister inte vet vad som gäller. Det finns fortfarande ingen lagtext, så folk som ringer får rådet att vänta och se. "Vi vet inte vad det går ut på, och kunderna vet inte det heller" suckade en snickare i tv.
Nu lär en lagtext vara på väg. Men man kan gissa att även när en sådan text föreligger, blir det tolkningstvister om vad avdraget ska omfatta. Det beror på att regeringens avdrag inte är ett "rent" ROT-avdrag, utan blivit en del av systemet med stöd till hushållsnära tjänster. Hur ska gränserna dras, när en bostadsrättsförening vill renovera husets fönster, om föreningen inte får göra avdrag, däremot individerna? Man kan befara bråk och fakturafusk, i spåren av regeringens krångligheter.
Och det handlar inte bara om ROT. Nu sliter försäkringskassans personal sitt hår för att tolka vilka av de 70 000 långtidssjuka som ska bli av med sin sjukpenning, eftersom regeringens lagtext säger en sak och förarbetena till lagen en annan. Och när FRA-lagens kryphål i all hast skulle täppas till, tycks det ha uppstått flera nya luckor i lagen.
Land ska med lag byggas, sa man förr i världen. I sin iver att snabbt leverera och sin rädsla för att lyssna till de många lagkunniga i regeringskansliet, skapar Fredrik Reinfeldt och hans ministrar rättsosäkerhet på område efter område.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.