Ledare Med det väntade beslutet i USA:s högsta domstol värnas rätten att bära vapen mer än kvinnors självbestämmande över sina kroppar. Samma konservatism som hårdnackat höll fast i rasdiskrimineringen antar en lag som gör kvinnor mindre värda än män.
Konservativa domare i USA:s högsta domstol har nu den majoritet som krävs för att riva upp beslutet från 1973 om rätten till federal abort. Beslutet väntas inom kort.
En seger så kallade väckelsekristna arbetat för i decennier, möjliggjord via Trumps utnämningar av tre konservativa HD-domare. Konsekvenserna blir förödande.
Utan nationell abortgaranti kommer en stor majoritet av USA:s 50 delstater att kraftigt inskränka eller förbjuda kvinnor självbestämmande över sin kropp. Endast 16 har ännu lagar som skyddar rätten till abort. Ungefär 40 miljoner amerikanska kvinnor bor där abort avskaffats, försvårats eller förbjuds.
I SVT:s Kulturnytt (25 maj) kunde tittarna se författaren Margaret Atwood utrustad med gasolbrännare formulera sitt abortförsvar via ett flamsäkert exemplar av sin bok The handmaid’s tale. Boken, som blivit opera och hyllad teveserie utspelas i ett framtida USA där kvinnor våldtas och tvingas föda barn mot sin vilja.
Kvinnors rätt att besluta om sitt liv och framtid har snart sämre skydd i lagen än rätten att bära vapen
Fonden för videon är förstås den högst verkliga dystopin.
»Vågar du resa till ett USA utan aborträtt?« frågar Jenny Nordberg i en krönika i (SVD 22-05-08): »Tänk dig nu att din dotter ska åka till USA för college, eller som au pair, eller för ett första jobb. I Austin. Eller Miami. Känner du någon tvekan inför att hon inte ska få tillgång till den här typen av sjukvård? Den helt normala uppfattningen — att abort ingår och är en del av sjukvård för kvinnor — gäller nämligen inte längre.«
Det som pågår är en backlash utan dess like.
Kvinnors rätt att besluta om sitt liv och framtid har snart sämre skydd i lagen än rätten att bära vapen. En patriarkal struktur tar via grundlagen över kontrollen. Att konsekvenserna blir värst för kvinnor som saknar pengar eller kontakter säger sig självt.
I filmen Omständigheter (L’événement) från 2021 vill gymnasieeleven Anne avsluta en oönskad graviditet. Året är 1963, i Frankrike är aborter förbjudna. En livsfarlig abort utförs på ett bord, hos en illegal abortör.
Den prisade filmen är oerhört drabbande i all sin lågmälda saklighet.
En av de drivande bakom de franska kvinnornas abortkamp var Simone Veil, även första kvinnliga talman i EU-parlamentet 1979–1982.
I januari i år utsågs den tredje kvinnan på posten: Roberta Metsola maltesisk kristdemokrat och abortmotståndare. I hennes hemland Malta råder fortfarande totalförbud mot aborter. Det blåser kvinnofientliga vindar även i Europa. Även i Sverige väntar motståndet bland de högerkonservativa på opinionsutrymme.
I USA går aktivisterna under jorden när abortkliniker stängs på löpande band. Prästen Julie Conrady I berättar (DN 22-05-20) om hur motståndet kräver pengar till flygbiljett, boende, och ibland även att finansiera en läkare som måste flygas in för ändamålet.
En nation som säger sig vilja skydda det ofödda barnets rätt att födas, oavsett vad kvinnan önskar har samtidigt en lagstiftning som gör det hjärtskärande enkelt att skjuta ihjäl de barn som fötts. Respekten för livet haltar.
Samma konservatism som hårdnackat höll fast i rasdiskrimineringen berövar nu kvinnor rätten till självbestämmande över sina kroppar.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.