Bostäder Satsningar inom förnybar energi, elektrifiering och fossilfritt stål är på god väg att skapa tusentals nya arbetstillfällen på flera orter i landet. Men det finns en problematik som hotar utvecklingen och som försvårar tillgången på bostäder i etableringsorterna. Det skriver Jens Pihlblad, näringspolitiskt ansvarig på Fastighetsägarna MittNord. 

I dagsläget blir bygg- och produktionskostnaderna högre än marknadsvärdet på ett nyproducerat flerbostadshus vilket gör att en för låg hyresutveckling får flera negativa effekter kopplat till investeringar i bostadsbyggandet på etableringsorter. 

Under tidigare år har vi sett en hyresutveckling som inte står i proportion till verkliga kostnader av att bygga och förvalta bostäder.

Enligt statistik från Boverket har andelen unga vuxna som bor hemma ökat dramatiskt vilket visar att tillgången på lämpliga bostäder är begränsad och där de naturliga flyttkedjorna i landets kommuner stannar av.

Under tidigare år har vi sett en hyresutveckling som inte står i proportion till verkliga kostnader av att bygga och förvalta bostäder. Det skapar en situation där investeringar i bostäder inte blir ekonomiskt hållbara och därmed inte blir av.

När kassaflödet ställs mot kostnaderna får inte fastighetsägare kalkylerna att gå ihop och då bromsar bostadsbyggandet in trots att behovet av fler bostäder är stort.

Det i sig är en problembild som inte bara påverkar etableringsorter med vakanta arbetstillfällen utan det slår negativt mot hela landets ekonomiska utveckling.

I stället behöver vi tillämpa en strategi där vi stärker och tillgängliggör bostadsmarknadens utveckling varvid ett moderniserat bostadsbidrag kan vara en avgörande trygghetsfaktor för många hushåll, 

Jens Pihlblad, näringspolitiskt ansvarig på Fastighetsägarna MittNord