Anton Bylin, Lava Lidén och Nadja Vinberg för Gröna studenter.

Regeringen står utan svar om Fossilfritt Sverige – ett viktigt initiativ för klimatomställningen. Romina Pourmokhtari borde genast förlänga uppdraget och gärna ta inspiration av våra förslag på utökning, skriver Gröna Studenter.  

Tidöregeringens nedmontering av den svenska klimatpolitiken tuffar på. Häromveckan avslogs 13 havsbaserade vindkraftsparker. Är Fossilfritt Sverige näst på tur? Initiativet hjälper näringslivet samordna omställningen och har varit en stor framgång. Trots detta hotas det nu av nedläggning, eftersom klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari ännu inte har klargjort om uppdraget kommer att förlängas vid årsskiftet.

Fossilfritt Sverige startades 2015 av den miljöpartistiska ministern Åsa Romson med uppdraget att i samverkan med näringslivet undersöka branschernas omställningspotential och skapa färdplaner för respektive bransch. Hittills har 22 färdplaner publicerats, var och en med konkret potential att ställa om Sveriges ekonomi och samtidigt stärka vår konkurrenskraft. Genom att identifiera och samla specifika problem, utmaningar och lösningar har färdplanerna gett en tydlig riktning för olika sektorer i näringslivet och samtidigt verkat utbildande.

Risk för förlorade år

Trots att initiativet har varit framgångsrikt och uppskattat i många branscher, svävar nu dess framtid i ovisshet. Om inte uppdraget förlängs innan årsskiftet går de senaste 10 årens samordning, kunskap och planering förlorad. När Linus Lakso (MP) i riksdagen frågade klimat- och miljöministern om initiativets framtid blev svaret kort och otydligt: ”regeringen återkommer”. Sedan dess har det gått en månad. Med veckor kvar innan avgörandet är regeringen fortfarande ovillig att ge besked.

Klimatomställningen kräver mer än mål och styrmedel – den kräver samarbete mellan olika samhällsaktörer. För att en så stor samhällsomställning ska lyckas krävs en gemensam plattform för att kommunicera och förstå varandra. Fossilfritt Sveriges betydelse i detta har bland annat lyfts av Mobility Sweden, branschorganisationen för tillverkare och importörer av personbilar, lastbilar och bussar, som påpekar:
”Att Fossilfritt Sverige får verka i mellanrummet mellan regering, näringslivet och myndigheter är en viktig framgångsfaktor. Regeringens tillsatta Accelerationskontor är ett utmärkt komplement till Fossilfritt Sveriges arbete men kan inte anses ersätta det arbete som görs inom Fossilfritt Sverige.”

 Utöka uppdraget istället

I stället för att hota Fossilfritt Sverige med nedläggning, vill vi i Gröna Studenter utöka uppdraget. I vårt reformprogram föreslår vi upprättande av lokala omställningscenter som tar arbetet närmare lokalsamhället. Precis som omställningsarbetet koordineras på branschnivå, behövs lokal koordinering för att engagera aktörer som kommuner, myndigheter, företag, intresseorganisationer och privatpersoner i arbetet för en hållbar framtid. Inspiration kan hämtas från de näringslivsnätverk som redan finns i många kommuner. Pourmokhtari får gärna föreslå en sådan lokal utökning i samband med att hon förlänger Fossilfritt Sveriges uppdrag.

I januari lade regeringen ner Agenda 2030-kansliet, som ansvarade för att rapportera och samordna Sveriges arbete med FN:s globala mål. Att låta Fossilfritt Sverige möta samma öde vore ett allvarligt misstag. Klimatomställningen kräver långsiktiga insatser och trovärdighet från politikens sida. Att nedprioritera ett välfungerande initiativ som Fossilfritt Sverige visar än en gång att regeringen inte tar klimatarbetet på allvar. Åtminstone i denna fråga borde Romina Pourmokhtari kunna visa att hon står på svenska folkets, och näringslivets, sida. Så Pourmokhtari, kan vi vänta oss ett positivt besked i julklapp?

För Gröna Studenter:

Nadja Vinberg

Lava Lidén

Anton Bylin