Moderaterna vill ersätta Arbetsförmedlingen med ett jobbcenter som ska köpa tjänster av privata aktörer. Partiet tycks ha glömt fiaskot med etableringslotsarna.
Under den vingliga seglatsen med Anna Kinberg Batra vid rodret blir Moderaterna allt mer populistiska.
Strax efter att Batra redogjort för hur partiet ska påbörja ett samarbete med SD, kom ett nytt utspel. Elisabeth Svantesson, arbetsmarknadspolitisk talesperson, valde Ekots lördagsintervju för att föra fram det nygamla förslaget om att Arbetsförmedlingen bör läggas ned och ersättas med en mindre myndighet. Ett jobbcenter som, hör och häpna, ska köpa upp så kallade matchningstjänster från privata eller ideella aktörer.
I en debattartikel i SvD påminner Svantesson att Sverige mitt under högkonjunkturen har en miljon människor utanför arbetsmarknaden.
Om jag var Svantesson skulle jag dock tala betydligt tystare om Ams-åtgärder som involverar privata underleverantörer. Förra året skrotades äntligen alliansens misslyckade system med etableringslotsar – ett fiasko som kostat arga skattebetalare miljarder.
Tanken var att lotsarna skulle fungera som länkar mellan nyanlända och arbetsmarknaden. Någon sysselsättningsökning gick inte att hitta i statistiken. Däremot förekom massor av fiffel inom de privata bolagen. Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg berättade även om oönskade bieffekter som organiserad brottslighet, hot, människosmuggling och utpressning.
Någon sysselsättningsökning gick inte att hitta i statistiken. Däremot förekom massor av fiffel inom de privata bolagen.
Dessutom var systemet med etableringslotsar ännu en arbetsmarknadssatsning byggd på felaktiga antaganden om hur arbetsmarknaden fungerar. Än idag pratar politiker, både från höger och vänster, gärna om bristande jobbmatchning. De verkar tro att det finns massor av frustrerade arbetsgivare som bara går och väntar på att bli hoptussade med den lediga arbetskraften och att problemet ligger bristen på kontaktytor.
I dag har Sverige en av världens mest diversifierade arbetsmarknader, där gapet mellan högutbildade och outbildade blivit nästan oöverstiglig. Det allianspartierna gillar att kalla utanförskapet beror på kompetensbrist.
Arbetsgivare som skriker efter programmerare och IT-arkitekter kommer inte att anställa förgymnasialt utbildade oavsett hur många jobbcoacher de tvingas äta mötessallad med.
Vi, precis som många länder i västvärlden, lider skriande brist på okvalificerade jobb. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) har rätt när hon säger att vägen till en bättre fungerande Arbetsförmedling måste gå genom förnyelse snarare än nedläggning, och att det allra viktigaste är att satsa större och djärvare på moderna yrkesutbildningar.
Och om vi ska ha råd med det behöver vi tänka om. Låt oss börja med att sätta punkt för brottsliga företagare som gjort det till sin affärsidé att sko sig på den misslyckade moderata bidragspolitiken.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.