På den internationella kvinnodagen, låt oss minnas de kurdiska feministernas pågående kamp. Låt oss minnas att de kurdiska kvinnornas sak även är vår.
”Vi vill inte döda, vi vill leva ett tryggt liv men just nu är vi i en nödsituation”, säger en kurdisk kvinna som blir intervjuad i dokumentären ”Female State”. Dokumentären visar att det i Kurdistan bland annat är de kurdiska kvinnorna som framgångsrikt bekämpar IS.
Dessa modiga kvinnor slåss för demokrati, religionsfrihet, feminism och jämlikhet, allt det som IS inte står för. De försvarar sig själva, sina värderingar och andras mänskliga rättigheter för att skapa ett bättre samhälle i Kurdistan.
I flera decennier har de kurdiska kvinnorna fört en feministisk kamp i Mellanöstern. Den kurdiska kvinnokampen är en del av en bred vänsterkamp mot förtryck och totalitarism i regionen.
Därför blir det bara konstigt när högerkrafter i Sverige försöker använda kampen mot IS för att till exempel propagera för minskad invandring. De som de facto bekämpar IS på plats är ju ofta kurder, människor med en helt annan ideologi och värderingar än de svenska debattörerna.
Det är de kurdiska kvinnorna som är hjältinnorna i kampen mot IS.
I Rojava, kurdernas autonoma region i norra Syrien, finns en vision och en verklighet som byggts upp av kurder. Rojava består av olika kantoner, däribland Kobane. Politiskt är det en sekulär närdemokrati där kvinnorna tar plats.
IS försökte genom sitt anfall i september förra året att ta över det samhället, men lyckades inte. Den kurdiska försvarsstyrkan, YPG, består av en betydande kvinnlig del. Kurderna är för tillfället utrustade med gamla vapen medan IS tillgång till vapen och ekonomiska resurser är stora. Trots det har de kurdiska styrkorna rönt framgångar.
I augusti 2014 lyckades kurderna även förhindra ett folkmord på yezidierna och andra minoriteter. IS hade då belägrat Sinjar-berget och den humanitära katastrofen var ett faktum. Med tiden befriade dock kurderna delar av berget så att människor kunde fly. Flyktingarna därifrån har även fått fly till andra kurdiska områden som har tagit emot dem.
En feministisk utrikespolitik kan omöjligen innebära ett stöd till Saudiarabien som likt IS står för en kvinnoförtryckande politik. En feministisk utrikespolitik innebär att solidarisera sig med de feministiska, progressiva och demokratiska krafter som finns i Mellanöstern.
På den internationella kvinnodagen år 2015, låt oss minnas de kurdiska feministernas pågående kamp. Låt oss minnas de som dog i kampen för ett bättre samhälle. Låt oss minnas att de kurdiska kvinnornas sak även är vår.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.