Det enda sättet att förebygga att Husby brinner på nytt är att motverka den kraftigt växande ojämlikheten, skriver Lawen Reder, riksdagskandidat för Socialdemokraterna i Stockholm.
Det är med tunga steg jag går hem från forskarnas presskonferens om kartläggningen av vad som hände för ett år sedan i Husby. Känslorna blossar upp igen när vi går över bron där bilar stod i brand. Ännu finns minnen kvar längs garagefasaden från Sveriges mest omfattande upplopp i modern tid.
Tidigare samma dag läser jag om Mohamed. För ett halvår sedan blev han nedskjuten vid grillkiosken i Tensta. På bilden sitter han i rullstol med ett amputerat ben. Han får inte hjälp av kommunen med en funktionsanpassad bostad.
Den unga fotbollskillen som hälsade med ett brett leende på fritidsgården där jag arbetade är numera en blek, ung man som kämpar för att ta sig fram.
Demokratiunderskott, polisens agerande, rasism och en urholkad välfärd. Det var återkommande teman under presskonferensen. Åhörarna gav knappt något gensvar. I stället verkade forskarna bekräfta verkligheten för människorna som bor i Husby. Som vanligt lyste politikerna med sin frånvaro.
I veckan har det gått ett år sedan Husbykravallerna ägde rum. Återigen är jag inbjuden till att debattera vad det var som hände och vad som har hänt sedan dess.
Framför mig har jag ett tomt ark.
Jag tänker på hur det går för ungdomarna som kom till gården i Tensta och på Mohamed. Jag tänker på vilka skillnader som verkligen styr våra förutsättningar i livet. Att det skiljer 18 år i livslängd mellan en högutbildad person som bor i Danderyd och en lågutbildad person i Vårby. Att det råder extrema avstånd i möjligheterna att göra livsval och att utvecklas.
Allt för länge har vi undgått att ställa oss frågor om de motsägelsefulla drivkrafterna i den kapitalistiska ekonomin och på vilket sätt den kan kontrolleras. Ekonomen Thomas Piketty visar att ärvda förmögenheter än i dag sätter grunden för vår samhällsordning. Avkastning på kapital är större än ekonomins tillväxttakt och vi är i dag på väg mot lika stora klyftor som på 1800-talet.
Räntor, företagsvinster och aktieutdelningar driver fram extrema nivåer av ojämlikhet i samhället. Det är också en beskrivning som stämmer in på Stockholms mest marginaliserade bostadsområden.
Det demokratiska underskottet i Husby, menade forskarna har föranletts av ignorerande politiker. Jag funderar på om det inte utgör halva sanningen. Piketty konstaterar att det är ojämlikheten som hotar det vi tror oss är välfungerande demokratier.
För mig är en sak i varje fall klar. Ska vi säkerställa att vi inte ska få kravaller igen likt dem som skedde i Husby är det hög tid att börja prata om det svenska klassamhället.
Lawen Redar
Riksdagskandidat för Socialdemokraterna i Stockholm och vice ordförande för S-kvinnor i Stockholm
t för Socialdemokraterna i Stockholm, stolt vice ordförande för S-kvinnor i Stock
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.