Jessica Vikberg

En legalisering minskar inte gängvåldet, och ökar missbruket, skriver Jessica Vikberg i en slutreplik till Johan Svensson.

I en replik, på flera nivåer, reagerar Johan Svensson på mitt debattinlägg den 10/10 om att hejda våldsvågen.  Svensson pläderar för att vetenskaplig evidens ska ligga till grund för narkotikapolitiken. Han förespråkar en narkotikapolitik utan förbud och straff men verkar samtidigt mena att vi inte kan veta effekterna förrän samhället börjar experimentera med narkotikapolitiken.

Johan Svensson, vi behöver inte experimentera, experiment pågår i detta nu i full skala i USA och Kanada. Redan nu vet vi en hel del och det talar inte för legalisering.

Det har gått en tid sedan Colorado och Washington, som de första delstaterna i USA, legaliserade cannabis. I dag är de 23. Kanada legaliserade 2018. En hel del data finns och alltmer forskning om effekterna av legalisering redovisas.

Sådana nivåer på användningen bland unga får konsekvenser för arbetslivet

 

Att en legalisering skulle minska gängvåldet är ett av de främsta argumenten för legalisering som nu återkommer i debatten. När det gäller gäng- och narkotikarelaterade mord (Homicides related to organized crime and street-gangs) visar data från Kanada att de har ökat efter legaliseringen.

Av största vikt är också att en legalisering leder till ökad användning och ökade skadeverkningar. I USA visar årliga mätningar utvecklingen av cannabisanvändningen per delstat. De visar med all tydlighet att både nivån och ökningstakten är betydligt högre i delstater som legaliserat än i andra. Även i Kanada har det skett en kraftig ökning av användningen. Fler använder mer, oftare och starkare cannabis. Andelen dagliganvändare har ökat markant, särskilt bland unga. I Colorado är andelen daglig- eller nästan dagliganvändare i åldrarna 18-25 år 17 procent, nivåer som vi i Sverige inte kommer i närheten av.

Sådana nivåer på användningen bland unga får konsekvenser för arbetslivet. Transportbranschen larmar om svårigheter att rekrytera lastbilsförare då allt fler unga använder cannabis och inte uppfyller säkerhetskraven. Federala myndigheter, som polis och militär, lättar på kraven för att kunna rekrytera nya unga medarbetare.

Bland de studier som redovisats har de som visat hur antalet små barn och unga som tvingats uppsöka akutsjukvård sedan de ätit av mammas och pappas cannabisgodis ökat markant fått störst uppmärksamhet. Antalet trafikolyckor där cannabis varit involverat har ökat.

Vi behöver inte experimentera med en politik som vi på förhand vet leder till ökad konsumtion och ökade skadeverkningar.

Den svenska narkotikapolitiken har brister och kan bli bättre, mer prevention, primär-, sekundär- och tertiär, för att minska tillgången, minska våld och lidande för den enskilde och anhöriga.

Pajkastning undanbedes såväl inom politiken som mellan oss i civilsamhället som arbetar för att hejda den obarmhärtiga våldsvågen.

Jessica Vikberg, förbundsordförande, Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle