På andra sidan hamnar då den blåbruna röran som vill använda det offentliga för att driva på social dumpning. S behöver tydliggöra skiljelinjer i svensk politik, skriver Magnus Alm, ordförande och Birgitta Almroth, vice ordförande.

En regering prövas inte mot vallöften utan mot vad den faktiskt genomfört.

Men det går även att vinna stöd för vad man försökt genomföra. Att enbart driva vad som omedelbart går att få igenom i riksdagen riskerar att göra politiska skillnader otydliga, särskilt i detta parlamentariska läge. Därför bör regeringen lägga fram förslagen om nya regler vid offentlig upphandling till omröstning oavsett om den har riksdagens stöd.

Regeringens omtalade förslag om att man ska kunna ställa krav enligt kollektivavtal i offentliga upphandlingar är ett viktigt steg framåt för Sverige. Varje år upphandlar offentlig sektor varor och tjänster för cirka 600 miljarder kronor. Facken har länge slagit larm om hur bristande kvalitet i upphandlingarna bidragit till social dumpning. Det borde självklart vara helt oacceptabelt. Därför är regeringens förslag den här mandatperiodens kanske viktigaste fråga i kampen mot social dumpning.

Känslan vi har mött när vi har deltagit i diskussioner på fackliga möten eller på arbetsplatsträffar har varit tydlig. Äntligen en regering som har som absolut lägsta nivå att svenska löner och villkor ska gälla för alla som jobbar i Sverige!

Förra veckan stod det klart SD kommer rösta emot regeringens förslag. Att de fortsätter växla upp sin marknadsliberala högerpolitik förvånar inte. Deras facit i riksdagen är en tydlig kedja av arbetarfientliga förslag. Upphandlingsfrågorna är bara det senaste exemplet på den blåbruna röra till politik som riskerar dominera Sverige framöver.

Det anmärkningsvärda i rapporteringen är dock hur det organiserade näringslivet nu öppet skryter med att ha lyckats lobba fram SD:s omsvängning. Än mer anmärkningsvärt är att Almegas näringspolitiske chef Ulf Lindberg i en intervju med Dagens Industri dessutom ifrågasätter att regeringen lägger förslag men inte säkrar sig parlamentariskt underlag genom att också förankra med SD.

Näringslivet har inte förstått något om arbetarrörelsens strategier och värderingar, och det ligger heller inte i deras klassintresse eller uppdrag. Men att de själva nu öppet propagerar för strategin att majoritet i riksdagen ska säkras genom att förankra med SD är en enorm förskjutning.

Almega söker parlamentarisk majoritet för sin önskade politik, oavsett vem som utgör majoritet. Att de så här öppet driver den linjen syftar självfallet både till genomslag i just denna sakfråga men också till att tvinga fram en svekdebatt mot borgerliga partier som inte tar chansen att styra genom stöd från SD. Det nakna klassintresset ljuger inte.

Men det nakna klassintresset tydliggör däremot skiljelinjer i svensk politik. Det är vår bestämda uppfattning att regeringen ska driva dessa frågor till omröstning. S måste kunna visa medlemmar och potentiella väljare vad det är man vill. Faller förslagen så är S vilja ändå tydlig. På andra sidan står då den blåbruna röran och visar att de samlat möjliggör att det offentliga ska kunna användas till att driva på social dumpning.

Är det så läget kommer att se ut så står vi redo. Vi kommer aldrig tveka på att beskriva dessa skiljelinjer kring hur de olika partierna i riksdagen har röstat, hur näringslivet har agerat eller vilken oerhört skillnad det gör med vilka politiska partier man röstar fram.

Regeringen – ta det till omröstning!

Magnus Alm, ordförande LO-distriktet i Skåne
Birgitta Almroth, vice ordförande LO-distriktet i Skåne