Åsa Änghede (Gymbild: Pixabay)

debatt Gym- och friskvårdsbranschen förtjänar ett återupprättat rykte efter coronapandemin. Inte nog med att dess aktörer obefogat anklagats för att vara smittobovar – den är viktig för framtidens folkhälsa efter allt stillasittande, skriver Åsa Änghede från Friskvårdsföretagen.

Under pandemin har svenska gym- och friskvårdsanläggningar varit återkommande syndabockar. ”Gå inte till gym” sa statsminister Stefan Löfven i november förra året. På listor över riskmiljöer för smittspridning uppradades gym utan undantag tillsammans med restauranger, nattklubbar och andra inomhusmiljöer. Gym som inte självmant stängde ner sin verksamhet i slutet av förra året ifrågasattes flitigt av media och medförde en indirekt nedstängning för branschen.

Men anklagelserna har nu visat sig vara felaktiga, och gymbranschen förtjänar ett återupprättat rykte.

En ny studie från Folkhälsomyndigheten som gjorts på 8 000 tränande i Stockholmsområdet visar att risken att diagnosticeras med covid-19 inte varit större för de som tränade på gym jämfört med de som inte gjorde det. Detta gällde oavsett träningsform, träningsfrekvens och tidsperiod. Med andra ord har gymmen inte alls varit någon smittobov.

Politiker, myndigheter och andra tyckare har helt enkelt haft fel.

I motsats till hur tonen låtit från myndigheter, politiker och media har gymbranschen varit extremt ansvarstagande och tillmötesgående. Hygienrutinerna har fungerat, ommöbleringar har gjorts, gruppstorlekar har minskats, det digitala träningsutbudet har utökats, träningspass har förflyttats utomhus, och ett stort informationsarbete har gjorts gentemot kunderna, med uppmaningar om att bland annat sprida ut sina besök under öppettiderna. Därtill verkar man ha glömt de redan goda förutsättningarna på de flesta gym – stora ytor, god ventilation, och möjlighet till individuell träning.

Politiker, myndigheter och andra tyckare har helt enkelt haft fel. Medan man – med god anledning − haft fullt fokus på att minska smittspridningen, har man inte bara letat syndabockar, utan också glömt att folkhälsa inte bara gäller det mest angelägna problemet i stunden. Det är alltid ett pågående och långsiktigt arbete. Vad gäller pandemin kommer därför ett och ett halvt års stillasittande garanterat att göra sig känd, och att många inte vågat gå till sina gym trots att träningen varit smittsäker kommer att vara en anledning till det.

Gymmen har en avgörande roll för den svenska folkhälsan. De är med allt från egenträning, till gruppass, PT-pass och utomhuspass en trygg och flexibel plats för de flesta att vända sig till för att få den fysiska aktivitet man behöver varje vecka. Många tränar inte på något annat sätt än just på sitt gym.

Inte nog med att träningen bidrar till ett stärkt immunförsvar, den förebygger också hjärtsjukdomar, olika typer av cancer, demens, depression, och bidrar till en piggare befolkning som mår bättre både fysiskt och psykiskt. Arbetet med dessa viktiga aspekter av folkhälsan måste tillåtas, och kanske till och med uppmuntras, även när akuta folkhälsokriser hanteras.

Sveriges gym- och friskvårdsbransch förtjänar ett återupprättat rykte efter coronapandemin. Inte nog med att dess aktörer obefogat anklagats för att vara smittobovar – den är också en viktig part för framtidens folkhälsa efter en stillasittande pandemi.

 

Åsa Änghede 
ordförande 
Almega Friskvårdsföretagen