ledare Donald Tusk satte P för Löfvens planer på att starta sin sommarturné i Sveriges största lågprisvaruhus. Där kan både han och Annie Lööf hämta lärdomar för framtiden.
Lite snopet var det allt, att stå där i entrén till Gekås, blickandes ut över 82 öppna kassor med kommers i full sving och få beskedet: »Bilaterala överläggningar håller Löfven kvar i Bryssel.« Toppjobben i EU-kommissionen och Europaparlamentet ska besättas och det måste bli klart. När EU-ledarna strider får folket vänta.
Regeringscheferna måste köra in i kaklet tills namnen är spikade och då hjälps det inte att Stefan Löfven hade tänkt sig att inleda sitt alternativ till Almedalen med en dag i Halland, med början på shoppingeldoradot i Ullared och finalen i klimatsnälla Skrea Camping i Falkenberg. Sommarresans Hallandsdel stryks.
Så vi som tänkt följa statsministerns möte med anställda och kunder denna måndag fick göra något annat.
Så vi journalister och den del av statsministerns stab som tänkt sig följa statsministerns möte med anställda, ledning och kunder via arbetsplats- och varuhusbesök denna måndag fick göra något annat.
Kanske köpa lite billig hudkräm? Kolla in det nya hunddagiset? Eller passa på att ta en titt på något annat i det enorma köpområdet i den lilla orten 3,5 mil från Falkenberg där runt 1800 människor jobbar under högsäsong.
Det som från början var en liten by där dåvarande ägaren Göran Karlsson öppnade en butik på 30 kvadratmeter för att imponera på en flickvän är idag mer än tusen gånger större. Företaget är kommunens största privata arbetsgivare, med en omsättning runt fyra miljarder 2017.
Så visst tänkte Löfven helt rätt. I Ullared finns både framtidstro och vanligt folk, som håller i plånboken. Och här fungerar till på köpet den svenska modellen, med en fackklubb som både kan samarbeta och hålla emot när det behövs.
Skrea, med sina stugor och husvagnar är ett klimatsmart alternativ till sommarsemester, som många barnfamiljer verkar gilla. Men även detta växande campingmål, idag med frisk bris över havet, återstår för Löfven att ta del av.
Denna måndag med lite lagom ostadigt och shoppingvänligt väder är Gekås ännu inte överfyllt. Men stora byggkranar, kunder med synnerligen lastade kundvagnar och ett växande antal parkeringsplatser visar att här satsas det fortfarande på fysiska butiker för dem som vill köpa badkläder i februari och vinterkläderna på semestern. Och som dessutom ser det som ett sommarnöje.
Så populärt är det att öppettiderna numera förlängts till 22 vissa dagar, Facket, Handelsanställdas förbund jublar inte, men har fått igenom bland annat att ensamstående föräldrar inte kan tvingas bli schemalagda på sena kvällstider. Och företaget har fått Hallandstrafiken att anpassa busslinjer så att de anställda kan ta sig hem. Förskolan har sedan ett par år förlängd öppettid till 2030.
VD argumenterar för att utökningen ger 450 fler anställda jobb och facket invänder att det mest handlar om visstider, utan trygghet.
Alltså en argumentation som känns igen, även från politiskt håll när ämnet uppluckrat anställningsskydd är på tapeten.
Nu blir detta inget som statsministern behöver höra, pressad som han är mellan förväntningar och besvikelser från samarbetspartier och LO med förbund. Inte minst efter det senaste regeringsbeslutet om att det nu är slut på kollektivavtalade försäkringar för de som anställs på nystartsjobb, trots att dessa är subventionerade med skattepengar.
En prestigevinst för Annie Lööf, kallas det i SvD, och gissningsvis en av många smärtpunkter för Löfven.
Kollektivavtal är däremot sedan länge en del av tryggheten för Gekås anställda. Långt borta är den bittra kampen i början av 1980-talet när striden för att slippa facket blev en prestigesak för dåvarande vd:n.
Numera gör företagen även reklam för villkoren som ett anställningsargument på hemsidan. »Alla anställda omfattas av kollektivavtalade försäkringar på lika villkor och utan hälsoprövning. Försäkringar är viktiga för att du ska känna dig trygg på arbetsplatsen.«.
Detta kan exempelvis Centerledaren Annie Lööf fundera på när hon ska tala i Almedalen och gissningsvis fortsätter argumentera för att fackliga villkor är ett hinder för företagens tillväxt. Låga priser och schyssta villkor kan faktiskt hänga ihop.
Nuvarande VD Boris Lennerhov som såg till att teckna avtal med Handels år 2000 ångrar förmodligen att han sagt att facket »har hål i huvudet« som orden föll när förbundets ordförande Susanna Gideonsson tidigare var på besök och andelen tillfälligt anställda ventilerades (facket använde siffror från företagets HR-avdelning).
Idag samarbetar klubb och företag bra, om än inte i total enighet i alla frågor. Det har varit ett antal duster om både arbetsmiljön och visstidsanställda och facket backar inte. Precis som det ska vara när parterna gör sitt jobb.
För Gekås-ägaren Thomas Karlssons pågår en annan strid, som handlar om att hans privata »drömboende« utanför Ullared ska prövas i högsta domstolen efter synpunkter från Naturskyddsföreningen.
Stefan Löfven får nu hoppas på sommarturnéns fortsättning i Skaraborg och Östergötland om EU-ledarna lyckats enas i tid.
Har han tur så blir det kanske lite speedway i Motala.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.