Malin Björk, europaparlamentariker (V).

Moderaternas och Kristdemokraternas partigrupp EPP har stora problem att hålla rent mot högerextremismen. Jag är glad att FP är villiga att ta kampen om demokratifokus i alliansens utrikespolitik, skriver Europaparlamentarikern.

De senaste åren har vi sett hur regeringar inom EU infört restriktioner mot pressfrihet, demonstrationsfrihet eller uttalar sig rasistiskt och inskränker både sina medborgares och flyktingars mänskliga rättigheter.

Värst är Fidesz som styr i Ungern. Ett parti som Sverigedemokraterna försvarar.

Utöver en öppet rasistisk politik, har Fidesz successivt och systematiskt undergrävt demokratins grundstenar som pressfriheten och rättsväsendets oberoende. Det är därför partiet med rätta kallats nyfascistiskt.

Vänsterpartiet har flera gånger ifrågasatt Moderaternas och Kristdemokraternas tystnad när det gäller Fidesz som ingår i deras partigrupp, EPP, i Europaparlamentet. De enda svar vi och väljarna fått är vaga uttalanden om att de framfört protester. Denna undfallenhet från den vanliga högern banar väg för extremhögerns normalisering.

Vårt krav är att M och KD helt tar avstånd från Fidesz.

Varför inte kräva att de sparkas ut ur EPP:s partigrupp? Vi har också krävt att EU:s ministerråd stänger av Fidesz från att sitta med och ta beslut i rådet.

I Svenska Dagbladet skriver Folkpartiets Cecilia Wikström och Birgitta Ohlsson att också de vill se en sådan lösning samt att M och KD måste ta tydlig ställning.

Det är skönt att fler ställer sig bakom Vänsterpartiets krav på starka åtgärder mot Ungerns regering. Jag är mycket positiv till den liberala gruppens krav på ett så kallat artikel 7-förfarande för sanktioner mot Ungern. Men som Wikström och Ohlsson själva säger kommer det bli svårt att få majoritet för detta i parlamentet.

Just EPP har stora problem att hålla rent mot högerextremismen. Ofta röstar ledamöter i EPP ja till förslag från extremhögern om migration och många röstar emot alla frågor om kvinnors rätt till sina kroppar och HBTQI-personers rättigheter. Ofta med burop och sexistiska eller rasistiska uttalanden i plenum.

Utöver Fidesz finns andra regeringspartier i EPP. Bland annat spanska Partido Popular (M:s officiella systerparti) och Portugisiska regeringskoalitionen vilka båda genomfört kvinnofientliga lagar som inskränker aborträtten.

Partido Populär har dessutom infört något som kallas för munkavlelagen. Den innebär bland annat att man inte får använda sociala medier för att uppmana till protester, fotografera polis när de arbetar – det enda vis man hittills kunnat avslöja polisvåld – förbud att manifestera utanför officiella byggnader och böter på upp till 600 000 € för olagliga demonstrationer.

Detta är en fara för demokratin.

Ohlsson och Wikström efterlyser demokratifokus i alliansens utrikespolitik. Jag konstaterar att de har all anledning att oroa sig. Inte nog med att M och KD inte talar ur skägget om Fidesz och Partido Popular.

EU-parlamentarikern och Centerpartiets nyvalde andre vice ordförande Fredrik Federley uppmanar till att tillsammans med SD säkra majoriteter i riksdagen. Liksom FP tillhör C den liberala gruppen ALDE  i Europaparlamentet. Jag är glad att Wikström och Ohlsson är villiga att ta kampen och hoppas de kommer göra det i hela alliansen.

Trovärdigheten lämnar mycket att önska från svenska högerns sida vad gäller demokrati och respekt för grundläggande rättigheter i ett Europa som måste bygga öppna, demokratiska samhällen. Framtiden kan inte byggas med eftergifter till extremhögern.

Det är hög tid att börja hålla rent högerut. Allt annat är både osmakligt och populistiskt. Det är dags för M och KD att skilja sig från nyfascisterna i Europaparlamentet.

Malin Björk (V), Europaparlamentariker