Välfärden, arbetsrätten och kvinnors rättigheter –Vänsterpartiets viktigaste frågor kommer alla att påverkas om EU:s frihandelsavtal med USA går igenom, skriver Malin Björk (V).
En privat förskola som serverar barn vatten och knäckebröd medan företaget går med åtta miljoner i vinst. Det är en händelse som många kommer att minnas länge och med skandal efter skandal är det inte konstigt att nio av tio svenskar vill förbjuda vinster i välfärden.
Våra gemensamma pengar ska investeras i en näringsrik skolmat, till vårdpersonalen påäldreboendet, och pengarna ska också räcka till att skapa en värdefull fritid för våra unga. Vi har inte råd med att ge bort våra skattepengar till riskkapitalister och skatteparadis.
Kollektivavtal och de fackliga rättigheterna har redan satts på undantag genom rådande EU-rätt. Beroende på var du kommer ifrån är det helt ok att diskriminera och behandla arbetare olika vad gäller både lönenivåer och andra villkor. Det brukar kallas, och bör kallas, diskriminering. Att behandla folk olika pågrund av deras nationalitet spelar också rakt i händerna på rasister.
Ljusskygga företag som utnyttjar rätten att ta in underbetalda och oskyddade arbetare, gynnas av detta system. Och schysta företag som följer kollektivavtal missgynnas, eller slås till och med ut. Detta måste ändras, och den kampen måste föras både här hemma och på EU-nivå.
Mindre personal på förskolan, mindre personal på äldreboendet och mindre personal på fritidsgården. Samtliga arbetsplatser domineras av kvinnor. I arbetet får kvinnor springa snabbare för att hinna med, ta hand om fler barn än vad de egentligen mäktar med. När de kommer hem oroar de sig för sin egen mormor som ligger på ett annat äldreboende. Andelen långvarigt sjukskrivna kvinnor har ökat markant sedan 2009. Det är kvinnors välfärd, löner och hälsa som försämras mest när välfärden säljs ut och arbetsrätten urholkas.
EU:s handelsavtal med USA som nu förhandlas kan komma att bli spiken i kistan för ett demokratiskt samhälle där välfärd och arbetsrätt värderas högre än företagens vinstintressen. Frihandelsavtalet syftar till att skapa ett investeringsklimat som attraherar investeringar, ett klimat där investerare kan känna att deras vinster är tryggade. För att skapa denna trygghet kommer en investerarskyddsmekanism enligt liggande ritningar att införas, både USA och EU har efterfrågat det. Mekanismen innebär att om en stat antar ett nytt lagförslag, beslutat av dess demokratiskt valda församlingar, men som eventuellt hotar ett företags vinstnivå, så har företaget rätt att stämma staten i en internationell domstol där processen sker bakom slutna rum. Den här mekanismen har funnits sedan tidigare, men det är de sista tio åren som den verkligen fått ett genomslag, och stämningarna mot stater ökar lavinartat.
Vi vänsterpartister kommer aldrig att gåmed påett handelsavtal som kan innebära att stater undviker att stifta nya lagar för att stärka arbetsrätten, skydda miljön eller folkhälsan, eller förbättra välfärden, i rädslan för att bli stämda av ett företag.
Vår viktigaste fråga om att förbjuda vinster i välfärden hotas av det här investerarskyddet. Även om det kan finnas en del paragrafer som ska hitta en balans mellan medlemsstaternas demokratiska rätt att lagstifta och företagens vinstintressen är det inte troligt att EU:s tjänstemän kommer att försöka skydda välfärden.
Att förbud mot vinstintressen i välfärden som hotade företagsvinster inte var acceptabelt fick den slovakiska staten hårt erfara när de beslutade om att förbjuda vinster i sjukförsäkringssystemet. 25 miljoner euro blev de skadeståndsskyldiga till ett holländskt försäkringsbolag för förlorade vinster. Domstolsprocessen var hemlig, men det är inte såsvårt att räkna ut att det var förbudet av vinsterna som gjorde att företaget vann.
Förutom detta investerarskydd finns det risker med arbetsrätten. Vänsterpartiet skyddar rätten till facklig organisering och vill införa ett socialt protokoll för att säkerställa bra arbetsnormer. Att försvara arbetsrätten kan bli ännu svårare om handelsavtalet blir av, USA erkänner nämligen inte FN:s konvention om facklig organisering. Försvagade fack är det sista Sverige och EU behöver när välfärden trasas sönder.
Det är kvinnor som kommer att drabbas hårdast av ett nytt handelsavtal. Det är kvinnor som kommer att missgynnas mest ifall arbetsrätten och facken försvagas. Vänsterpartiet står upp för demokratin, välfärden, goda arbeten, jämställdhet och därför kommer vi att säga nej till EU:s handelsavtal med USA såsom ritningarna ligger. Och vi kommer aldrig acceptera ett avtal som ger storföretag rätten att stämma stater.
Malin Björk
Förstanamn på Vänsterpartiets EU vallista
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.