I Frankrike lever drömmen om ett gemensamt samhällsbygge baserat på frihet, jämlikhet, och broder/systerskap som inkluderar alla medborgare, skriver EU-parlamentarikern Malin Björk (V) som också hoppas att Jean-Luc Mélenchon tar sig vidare till andra valomgången.
I det nederländska valet utgick flera medier från att det inte spelade någon roll vem som vann så länge det inte var högerextrema Wilders parti. Och visst är det bättre med högerns Rutte, en lindrigare form av kolera, än Wilders digerdöd. Men glädje över det nederländska valresultatet känner jag inte. Rutte är en av de högerpolitiker som, likt Moderaterna, omfamnat mycket av extremhögerns flyktingfientliga och islamofoba politik.
Nu serveras vi samma budskap inför det franska presidentvalet. Hotet om Marine Le Pen är så allvarligt att allt annat tycks likgiltigt. Hotet Le Pen ska få oss att svälja kameler som den korrupte homofoben François Fillon, eller den opportunistiska vindflöjeln Emmanuel Macron.
Men för oss till vänster duger inte status quo. Vi accepterar inte att klyftorna fortsätter att slita isär våra samhällen. Vi vill se feministisk politik. Vi kräver utveckling inom planetens ramar och satsningar i välfärd och bostäder.
Högerextrema partier i Europa hotar rättsstat, demokrati och grundläggande mänskliga rättigheter. Men det betyder inte att andra partier är lika bra på att försvara dessa. Det betyder inte heller att alla partier skulle kunna skapa hållbara, jämlika och demokratiska samhällen. Just därför måste dimensionen höger-vänster alltid vara tydlig.
Det är här Jean-Luc Mélenchon blir intressant. Han är den ende trovärdige vänsterkandidaten. I hans program ingår krav på långtgående demokratisering av det centralstyrda franska systemet, ett arbetsliv med schyssta villkor, en grön ekonomi och offentliga investeringar i infrastruktur och välfärd. Just därför har han enorma framgångar just nu. I opinionsmätningarna går han nu om högerkandidaten Fillon och nosar både Le Pen och Macron i nacken.
Regeringen i Frankrike har fokuserat på att bygga en polisstat snarare än en välfärdsstat.
Vi måste förstå att fransoserna vill ha förändring. Socialistpartiet har under sina regeringsår fört allt annat än vänsterpolitik. Det är en socialdemokrati som svikit, inte bara sina väljare, men också sina ideal. Under Hollandes styre har arbetsrätten inskränkts och lagar har proklamerats utan stöd i nationalförsamlingen. En ordning som borde vara otänkbar. Det råder ett utdraget undantagstillstånd. Regeringen har fokuserat på att bygga en polisstat snarare än en välfärdsstat. Det handlar inte bara om ett svar på de ohyggliga terrorattentaten. Det handlar om en socialdemokrati som tappat kompassen.
Själv tycker jag därför att det var ett sundhetstecken när det franska socialistpartiets medlemmar valde den vänsterorienterade Benoît Hamon som sin kandidat. När socialdemokratins elit vacklar, så visade basen vad som gäller. Medlemmarna vill se en riktig socialdemokrat som sin presidentkandidat. Men det går uselt för Hamon enligt opinionsmätningarna. Det är närmast omöjligt att skapa trovärdighet för en socialdemokratisk vänsterpolitik efter åren med Hollande. Hamon ligger på 7-9 procent i opinionsmätningarna. En kollaps likt så många andra europeiska socialdemokratiska partier.
Mélenchons framgångar verkar i det ohöljda högerklimatet väcka mer upprördhet än Le Pen så här i slutspurten. Därför attackeras just nu Mélenchon från alla håll och kanter. Många medier och näringslivets organisation (Medef), till och med Hollande, »varnar« för Mélenchon.
Det franska näringslivet skulle aldrig våga erkänna det, men de föredrar högerextrema Le Pen framför vänsterns kandidat Mélenchon. Le Pen skulle bedriva deras ekonomiska högerpolitik. Precis som Sverigedemokraterna här hemma. Strategin verkar inte fungera. Stödet för Mélenchon ökar.
Kommer Mélenchon ta sig vidare till andra valomgången? Jag är hoppfull. För även om Frankrikes styrande eliter inte verkar inse det, så lever drömmen om ett gemensamt samhällsbygge baserat på frihet, jämlikhet, och broder/systerskap som inkluderar alla medborgare, starkt hos de många.
Malin Björk, EU-parlamentariker, Vänsterpartiet
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.