fredagskrönika Problemet är inte flirtandet på jobbet. Utan att utnyttja sin maktposition för att manipulera någon till att göra något den inte vill, skriver Tanvir Mansur med anledning av en aktuell våldtäktsrättegång med många likheter med Harvey Weinsteinfallet.
I en inspelning från 2011 syns hur filmmogulen Harvey Weinstein “flirtar” med en ung kvinna på affärsmöte. För att använda ett modernt ord: Det är otroligt cringe.
Melissa Thompson jobbade på ett nystartat IT-bolag och skulle pitcha ett nytt analysverktyg för Weinstein. Hon var då 28 år och de träffades på hans kontor i New York. Samtalet har nu publicerats av Sky News. Det här är en av över hundra anklagelser mot Weinstein.
Just nu är han åtalad för bland annat våldtäkt och sexuellt övergreppmot två olika kvinnor, och även för trafficking av en annan kvinna.
Väldigt många av berättelserna följer samma mönster, därför är det intressant att titta närmare på videon.
Thompson filmade mötet med Weinstein som en del av sin affärspitch. När hon sträcker fram handen för att skaka hans hand, viftar han bort den och kramar henne. Och smeker henne på ryggen.
Till Sky News säger Thompson:
»Jag tänkte ‘okej, nu kramar han mig, vad gör jag nu?’. Jag insåg att jag behövde vara mer vaksam under den här situationen än tidigare.«
Vid flera tillfällen i videon ser det ut som att hon måste spela med, mot sin vilja. För hon vet att hon inte kan få uppdraget om han inte skriver under på att anlita hennes bolag. Medan hon berättar om videoplattformen börjar Weinstein, enligt Thompson, smeka henne på låret under bordet.
»Varje gång han snuddade vid gränsen till att göra något olämpligt, och få mig att känna obehag, då kände han av det själv. Då drog han sig tillbaka och ändrade dynamiken igen«, berättar hon för Sky News. Som en katt-och-råtta-lek.
Hon försöker hålla sig till manuset, medan han smeker henne på axeln.
Senare i videon vänder han sig mot henne och säger lågmält medan han fortsätter smeka henne: »Låt mig ha en del av dig, ge det till mig. Är det okej, vill du göra det mer?«. Thompson vrider på sig och säger »det där är lite för högt! lite för högt-lite för högt!« (Hans hand går för högt upp under bordet, reds anm.) och byter ämne. Hon försöker hålla sig till manuset, medan han smeker henne på axeln.
De bestämde sig för att ses två timmar senare på ett hotell. Hon trodde att mötet skulle fortsätta i en hotellobby, och att affären skulle avslutas där.
Där hade hon kunnat vara tryggare. Men han tog henne från lobbyn till sitt hotellrum. I det rummet ska han ha våldtagit henne, enligt Thompson.
Thompson säger till Sky News att folk viftade bort Weinsteins beteende som »det är bara en sån person Harvey är, vi får bara leva med det«. Men hon förklarar:
»Vi måste inte leva med det. Vi måste inte leva med att bli våldtagna när vi går till ett affärsmöte«.
Personer som kritiserar #metoo-rörelsen kan ibland höras säga saker som »nu kan vi killar inte flirta längre, hur ska jag göra för att flirta med en tjej?«. Korta svaret: INTE SÅ HÄR.
Harvey Weinsteins advokat Benjamin Brafman förnekar att Weinstein våldtog henne. I ett uttalande menar han att videon visar bara pinsamt flirtande från bägge sidor.
Men det kan inte »bara vara flirtande« när det sker
1) på ett affärsmöte
2) den ena personen är bland de mäktigaste personerna i världen och har ett stort överläge.
Det är samma mönster i flera berättelser om Weinstein. Han vet att han har makt i situationen. Och han använder den mot en kvinna som behöver honom i sin karriär.
Det kan alltså inte vara oskyldigt flirtande, utan maktmissbruk. Män verkar inte lära sig skillnaden.
Den här veckan inleds rättegången mot mannen som i svenska medier har kallats Kulturprofilen. Han är anklagad för sexuella övergrepp, trakasserier och våldtäkt av 18 kvinnor. Han står nu åtalad för två fall av våldtäkt.
Det finns många likheter med Harvey Weinstein-fallet. Katarina Wennstam, som har läst förundersökningen, beskrev sitt intryck på Instagram:
»Han har aktivt valt att ge sig på kvinnor i beroendeställning […] Han har hotat med olika former av repressalier som skulle påverka deras karriär eller möjlighet att försörja sig.«
Problemet är alltså inte flirtandet på jobbet. Utan att utnyttja sin maktposition för att manipulera någon till att göra något den inte vill. Det behöver vi lära oss mer om. Det behöver vi prata mer om.
Tanvir Mansur är skribent och producerar podcasts.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.