Firande av Newroz. Foto: Ban Najar

Debatt Svensk kultur och traditioner har formats av historien men aldrig varit statiska.

När Newroz-brasan tändes på Gustav Adolfs torg i Göteborg på torsdagskvällen 20 mars, ställde jag mig frågan: behöver vi verkligen vara rädda för vår svenska identitet? Den kurdiska nyårsfesten Newroz är ett uttryck för en urgammal kultur som överlevt årtionden av krig, förföljelse och förbud mot språk och traditioner. Trots det har kurderna lyckats bevara sin stolthet – och i dag firar de sin högtid öppet, mitt i hjärtat av Göteborg.

Sverige är känt som en av världens mest stabila och framgångsrika demokratier, med en stark känsla av gemenskap grundad i principerna om alla människors lika värde och solidaritet. Den svenska kulturen och våra traditioner har formats av den historien – men de har aldrig varit statiska. Precis som midsommarstången har utvecklats över sekler, kommer också vår nationella identitet att formas av dem som väljer att kalla Sverige sitt hem.

Det handlar om integration – inte assimilation

Majoriteten av oss som har invandrat hit har flytt från krig och förföljelse. Vi kom inte för att sudda ut det svenska, utan för att lägga till våra erfarenheter, språk och traditioner i den gemensamma väven. Att fira Newroz, Eid, Diwali eller Hanukkah vid sidan av Valborg och jul är inte ett tecken på splittring, utan på en levande pluralism där olika uttryck stärker vår gemenskap.

Det handlar om integration – inte assimilation. Rätt utformad integrationspolitik skapar förutsättningar för nyanlända att lära sig svenska, hitta jobb och delta i samhällslivet, samtidigt som de bevarar sina kulturella rötter. Det är i denna anda lika viktigt att invandrare tar del av de svenska traditionerna och uppmanas till att delta i de svenska högtiderna. Jag som har bott i Sverige i nästan trettio år har aldrig sett en midsommarstång. Vad hade det gjort för min känsla av tillhörighet som nyanländ att med midsommarkrans i håret få ha lärt mig om och upplevt ett midsommarfirande i Tensta. När invandrare upplever att de hör hemma, ökar också engagemanget för Sverige. Studier visar att god integration minskar segregation och stärker tilliten mellan människor.

Jag vill att mina barn och barnbarn ska växa upp i ett Sverige där midsommarstången reses på varje torg, och där invandrare lika entusiastiskt dansar runt den som de dansar runt Newroz-elden. Ett Sverige där svenskhet inte definieras av hårfärg eller ursprung, utan av vår gemensamma vilja att bygga ett samhälle präglat av frihet, jämlikhet och solidaritet.

Mångfald är inte ett hot mot svensk identitet – det är dess framtid. Låt oss omfamna den styrka som uppstår när olika traditioner får mötas under samma flagga.

Ban Najar