I underhuset mottogs premiärministern som en brittisk hjälte. Det var inte Winston Churchill som hedrades efter Nazitysklands ovillkorliga kapitulation. Utan David Cameron som i sitt stora linjetal utlovat en omförhandling av det brittiska EU-medlemskapet. Samt en folkomröstning. De nationalistiska och Europakritiska konservativa parlamentarikerna var euforiska.
EU skiktas nu i åtminstone två hastigheter. Några kärnländer vill fördjupa samarbetet. Medan andra distanserar sig. Och framför allt Storbritannien, som alltid varit tvehågset, vill ha en ännu lösare förbindelse till EU. Men det är tveksamt om en framförhandlad revision (om detta ens är realistiskt) skulle godkännas i en folkomröstning. Ett brittiskt utträde ur unionen är med andra ord ett högst realistiskt alternativ.
Cameron spelar alltså ett högt spel. Egentligen tillhör han inte de dogmatiska EU-motståndarna i Tory. Men opinionen i landet är i dag oerhört EU-kritisk. Tory utmanas av UKIP (UK Independence Party). Cameron har sett sig nödd och tvungen att agera offensivt för att förhindra avhopp och väljarförluster. Historiskt har EU-frågan varit ett sänke för de konservativa. Så var det på 90-talet under John Major. Vilket medverkade till att Labour kunde regera i 13 år. Men den här gången försöker Cameron uppenbarligen göra EU-frågan till en vinnarfråga.
För Tory ligger mycket illa till opinionen. Det är värt att påminna om att finanskraschen härstammar från USA och Storbritannien. Inte Eurozonen. Och Torys ekonomiska åtstramningar och nedskärningar har inneburit att tillväxten pendlat mellan minus och noll.
Därför vill de konservativa flytta fokus till den krisande Europeiska unionen. Det går hem i den egenkära brittiska offentligheten och landets ofta nationalistiska medier. Så att spela ut EU-kortet kan säkert betala sig i nästa val. Tory hämtade hem fem procent av Labours försprång i den första opinionsmätningen efter Camerons utspel.
Nyligen lovade Cameron skottarna en folkomröstning om självständighet. Cameron kan gå till historien som mannen som klöv Storbritannien. Om några år kan Skottland ha blivit medlem i EU. Medan det som återstår av Storbritannien – Little Britain – står utanför det europeiska samarbetet.
Sverige har alltid sneglat på Storbritannien. Så länge britterna var med i frihandelssamarbetet i EFTA var EG/EU-medlemskap inte ett svenskt alternativ. Vad gör Sverige om britterna nu mäler sig ur EU? Vi vet att Reinfeldt politiskt står mycket nära Cameron. Även i synen på EU är han tämligen kallsinnig, i stark kontrast till Carl Bildts EU-begeistring.
Högern i Europa drar i allt mer EU-kritisk riktning. Cameron vill reducera EU till frihandel och den inre marknaden. På EU-spåret återstår socialdemokrater, socialister, gröna och ett och annat liberalt mittenparti. Om EU ska överleva dagens kris måste en bred vänster formulera ett alternativ bortom dagens juridiska övermakt och föråldrade ekonomiska dogmer. Unionens ekonomiska konstruktion har kastat ner Europa i den värsta krisen på 80 år. Det lär inte bli lätt. Men är noga besett nödvändigt.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.