Den rådande ordningen med en utrikesminister, som avknoppat UD från resten av regeringen, blir allt mer absurd.
Carl Bildt har under de senaste veckornas Ukraina-kris funnits i centrum av nyhetsflödet, och han har i det stora hela skött sig rätt bra. En twitterexcellens ger en öppenhet åt UD som forna utrikesministrar saknat.
Det som drar ner betyget är Bildts överord, jämförelserna mellan Janukovytj och Quisling och att han velat tvinga in alla i sin egen snäva åsiktskorridor.
Bildt högg till och med mot statsminister Fredrik Reinfeldt, när denne slirade på pedalerna och sa att det var förståeligt att ryssarna gjorde som de gjorde. Här handlar det om att fördöma, inte om att förstå, var beskedet.
Därpå tillkommer det manipulativa draget, som vi väl känner från när Bildt på 90-talet ville hetsa in oss i en annan åsiktskorridor. Då hävdade han att det fanns ryska ubåtar i Hårsfjärden. Det visade sig vara minkar, för att till slut krympa till en pressbåt som lät rätt lik en ubåt.
Det krävdes mycket dribbel och trixande för att hålla den fiktionen flytande. I dag manipulerar Bildt till exempel vad han sagt om Reinfeldt. Vi har inga skilda åsikter, påstår han i gräl med TV4. Den rådande ordningen med en utrikesminister, som avknoppat UD från resten av regeringen, blir allt mer absurd.
Är det historien vi nu ser upprepa sig i öst? 1968 marscherade Sovjet med lydstater in och slog ned Pragvåren och väst kunde inte göra någonting åt det. Man hade inga maktmedel mot den här typen av aggression.
Det finns dock en avgörande skillnad mellan Prag 1968 och Krim 2014. Ryssland är mycket mer ekonomiskt integrerat i Västeuropa än Sovjet var 1968.
Frankrike säljer krigsfartyg till Putin, Tyskland behöver den ryska gasen och Storbritannien är rädd för att Londons finansindustri skadas om man konfiskerar ryska miljarder på konton i The City.
Det är förstås detta som är förklaringen till att EU antar uttalanden, men inte kan komma till skott om riktigt kraftfulla sanktioner. Man trodde att den ekonomiska integrationen skulle göra att Ryssland blev ett land som vi i väst. Men det var naivt, det ser vi i dag.
Just med tanke på att Bildt vill vara den store europén, trots att det i dagsläget saknas ett Europa som kan sätta kraft bakom orden, blir den svenska utrikesministerns tonläge ibland lätt surrealistiskt.
Han bekräftar därmed de amerikanska diplomater som beskrivit honom som ”a medium size dog with big dog attitude”.
Eller också är Carl Bildt med en annan liknelse ”the bad cop” och Angela Merkel ”the good cop”. Det vill säga att den tyska förbundskanslern, som inte offentligt använt ett enda av kalla krigets invektiv, därför har en möjlighet att bakom stängda dörrar och med realpolitiska och ekonomiska argument få Putin att besinna sig.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.