Kanske är det dags att visa det mångkulturella samhällets fördelar?

Det fruktansvärda massmordet i Örebro blottade ett splittrat Sverige. I spåren av skotten på Risbergska skolan vittnade många med invandrarbakgrund att de känner sig extra utsatta i det samhällsklimat som råder i dag.

Det är inte så konstigt. I flera år har landets politiker och hela samhällsdebatten varit fokuserad på risker och problem länkat att till att människor kommer till Sverige.

– Den pågående våldsvågen i Sverige handlar mycket om invandring, sade statsminister Ulf Kristersson i TV4 bara några dagar innan massmordet, som alltså i första hand drabbade invandrare som studerade på Komvux och SFI.

Åtta av tio av de som fick stanna har sysselsättning idag

Någon dag senare stod Sverigedemokraten Rickard Jomshof i SVT:s Agenda och sade att ”Som en följd av den stora invandringen har vi fått hit krafter som vill oss illa.” På en fråga om de delade den uppfattningen gav varken justitieminister Gunnar Strömmer eller Socialdemokraternas rättspolitiska talesperson Teresa Carvalho något klart svar.

Så här har det låtit. I flera år.

Men i sitt tal till nationen efter dådet hade Kristersson ändrat sitt tonläge. Han sade:

”När det gäller finns bara ett Sverige. Inte vi och dem. Inte ung eller gammal. Inte född här eller utomlands. Inte land eller stad. Inte höger eller vänster.”

Mycket bra formulerat.

Så, hur blir det nu? Kommer det brutala våldet ändra debatten. Kanske. En sak är i alla fall klar: Nu har du, Ulf Kristersson, och alla ni andra chansen.

Ta den.

Om ni verkligen menar allvar om att ena Sverige, om att stärka den där gemenskapen som ni talar om, en gemenskap för hela Sverige, då finns det en rad saker ni kan lyfta fram i det offentliga samtalet under de kommande månaderna och åren.

Ni kan berätta om alla de invandrare som genom decennier och århundraden gjort att Sverige steg för steg blivit ett bättre land att leva i. Som tagit med sig kompetens, engagemang, nätverk och kontakter med andra länder, språkkunskaper, musik, mat och traditioner. Som gjort Sverige lite roligare, lite bättre, lite mer innovativt.

Ni kan berätta om de ensamkommande barn, numera vuxna, från Afghanistan, som det politiska Sverige med få undantag varit måna om att slänga ut ur landet. Förra året berättade Migrationsverket att åtta av tio av dem som fick stanna har sysselsättning idag. De flesta arbetar inom vården.

Ni kan berätta om behovet av arbetskraft i norra Sverige. Enligt en rapport från i somras behöver företagen där rekrytera minst 45 000 personer på två år. Martin Bergvall, förbundschef på Akademi Norr ställer den rimliga frågan: ”Var ska alla nyanställda hittas?” Svaret är att det inte går utan invandring.

45 000 av oss som redan bor i Sverige kommer nämligen inte att flytta dit, och på sikt kommer det behövas ännu fler.

Ni kan berätta om de undersökningar som visar att om integrationen fungerar bidrar invandring till att vi bli rikare. Ni kan med fördel citera den rapport som Arena idé tog fram för några år sedan som visade att invandringen bidragit med 900 miljarder till den svenska ekonomin sedan 1950. Och tycker ni att Arena Idé är en alltför vänsterlutande källa kan ni vända er till Riksbanken, som, det kan jag garantera er, inte är präglat av några starka marxistiska böjelser. ”Det kan därför finnas stora ekonomiska fördelar med invandring, förutom de rent humanitära skälen”, konstaterar en rapport från Riksbankens penningpolitiska avdelning 2019.

Och framför allt kan ni sluta fokusera ensidigt på de problem invandringen medför. Sådana finns. Det är sant.

Men i det samhällsklimat som rått i Sverige fram till att terrorn drabbade Örebro har detta varit det enda fokuset. Nu kan ni istället lyfta fram alla de möjligheter som finns för och de som har en bakgrund i andra länder. Peka på det mångkulturella samhälles fördelar.

Gör det. Annars menade ni nog trots allt inte allvar med det ni sade under de där sorgtyngda dagarna efter morden i Örebro.