Tankesmedjan som tomteblosständare? Historiskt har det inte varit den mest effektiva metoden att påverka samhällsutvecklingen.
Det var goda år för Moderata ungdomsförbundet, MUF, på 1980-talet. De växte i medlemsantal och i skolvalen blev Moderaterna ofta största parti.
Framgång. Och fester. Efteråt har väl i stort sett varenda känd svensk berättat att de gick med i MUF för att de hade de bästa partajen. För att få komma in på dem var man tvungen att låta sig bli inskriven som medlem.
Jag vet inte riktigt varför, men jag kommer osökt att tänka på detta där när jag ser hur Timbro agerar sedan Benjamin Dousa, tidigare ordförande för just MUF, tog över som chef.
Det är numera, som Olof Palme antagligen skulle uttryckt saken, ganska mycket ”hä hä och häpp häpp” över högerns tankesmedja.
Tydligast är Timbros chefsekonom Fredrik Kopsch. Nyligen skrev han en tweet där han föreslog att kyrkorna på Söder borde rivas och ersättas av höghus.
För att väcka uppmärksamhet. För egentligen menade han inte det.
Problemet är bara att om Sverige öppnar för gårdsförsäljning gör EU-reglerna att det troligen kommer öppna för att hela Systembolagets monopol kollapsar
Däremot menade han nog på fullt allvar att han ville slå ett slag för lågbetalda gig-jobb när han själv hoppade in som Foodora-bud under några dagar. Och konstaterade att det mest fanns fördelar med detta.
Själv behöll han sin vanliga lön från Timbro under tiden.
Men det väckte uppmärksamhet.
Lite som Benjamin Dousa själv när han spelade in en film utanför LO-borgen. Han viftade med en röd fana där det stod ”Komandohöjderna” och argumenterade för att Socialdemokraterna och arbetarrörelsen borde förbjudas att arrangera lotterier. En fråga där många hävdat att ett sådant förbud är ett allvarligt ingrepp i föreningsfriheten.
Men det väckte uppmärksamhet.
Tydligast, och mest MUF:igt av alla förslag, var det när Dousa nyligen krävde att socialminister Jakob Forssmed (KD) ska bytas ut om han inte snabbt klarar av att införa gårdsförsäljning av alkohol.
Där kom spriten igen.
Det borde vara en ”politisk no-brainer”, konstaterade Timbrochefen.
Visst. Problemet är bara att om Sverige öppnar för gårdsförsäljning gör EU-reglerna att det troligen kommer öppna för att hela Systembolagets monopol kollapsar. Och det är rimligen något som en socialminister bör ta med i beräkningen när nya regler ska klubbas igenom.
Men ett avgångskrav ger alltid uppmärksamhet.
Missförstå mig inte. Benjamin Dousa har en massa fördelar som politiker. Under hans tid var MUF inte alltid förutsägbart, och därmed värt att lyssna på. Och jag gillar Timbro. Inte ideologiskt kanske, även om det finns inslag där de är väldigt intressanta, men det är ett faktum att Timbro över tid varit en osedvanligt framgångsrik tankesmedja. Under decennier har de bearbetat borgerliga politiker och beslutsfattare, samordnat ungdomsförbund och drivit hela den svenska debatten i nyliberal riktning.
De har också haft en spännande socialkonservativ sida, som publicerat texter om sådant som kommunitarism och samhällsgemenskap.
Kanske är jag bara avundsjuk på framgångarna. Kanske ser jag inte att spekulativa utspel och flaggviftande är vår tids enda effektiva sätt att bilda opinion. Jag är öppen för det.
Men tidigare hade den framgångsrika verksamheten bedrivits just som tankesmedja, inte som tomteblosständare och rubrikskapare.
Det återstår att se om det trots allt är effektivt för att ge mera sprit åt folket.
Jesper Bengtsson, chefredaktör Dagens Arena
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.