fredagskrönika S och M försöker nu förtvivlat ta tillbaka väljare från SD, medan Jimmie Åkesson fullföljer strategin att skapa kaos. Den stora gåtan är hur de två partierna kunde låta detta hända, skriver Anders Jonsson, ny krönikör på Dagens Arena.
När den förre folkpartiledaren Lars Leijonborg summerar sitt politiska liv i intervjuer och memoarerna Kris och framgång, Ekerlids Förlag, så drömmer han om hur det skulle sett ut om han fått igenom en annan integrationspolitisk linje i början av 00-talet.
»Att vi för det första vågat tala om problemen och för det andra vågat åtgärda dem. Då tror jag att vi hade varit i ett annat läge i Sverige. Segregationen hade varit mindre och SD hade varit mindre«, säger Leijonborg i DN.
Han har både rätt och fel.
Den stora gåtan är hur Socialdemokraterna och Moderaterna kunde överge sin gamla uppgörelse om en reglerad invandring. I praktiken öppnades slussarna och inför valet 2014 tävlade Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven om att vara mest öppenhjärtig och generös när de framträdde inför folkmassorna i Stockholms innerstad.
Hur kunde Moderaterna överge sin konservativa hållning och hur kunde Socialdemokraterna plötsligt tillåta en stor invandring med alla de problem som det innebär med svartjobb och dumpade löner?
Ett svar är naturligtvis att humanitära skäl gör att människor som flyr för sina liv måste få komma hit och söka asyl.
Men när så gott som alla andra länder har en mycket mer restriktiv hållning är det märkligt att lilla Sverige trodde sig om att kunna göra något annat.
Till slut blev det ju också ohållbart och nu är budskapet att Sverige ska fortsätta att strama åt.
Retoriken och de konkreta förslagen från såväl Socialdemokraterna som Moderaterna har successivt närmat sig det som Sverigedemokraterna sagt länge.
Senast ville Stefan Löfven i Ekots lördagsintervju sätta stopp för arbetskraftsinvandring för okvalificerad arbetskraft från länder utanför EU.
S och M försöker förtvivlat ta tillbaka väljare från SD, men risken är ju uppenbar att folk tycker att det är bättre att rösta på originalet istället för på kopian.
Så hade det inte behövt gå om S och M hållit fast vid sin tidigare de facto uppgörelse om reglerad invandring. Varför de inte gjorde det är verkligen något som statsvetarna borde grotta ner sig i.
DN:s tidigare politiske chefredaktör Svante Nycander anser att förklaringen till Moderaternas omsvängning var att de nyliberala krafterna helt enkelt ville ha en så stor invandring att det blev omöjligt att bibehålla den svenska arbetsmarknadsmodellen. En ohelig allians mellan nyliberaler och den humanitära asylopinionen gjorde att det dröjde så länge innan omsvängningen kom, skriver Nycander i Dagens industri och i boken Liberaler i asylkrisen, Dialogos Förlag.
Det kan vara så att de som arbetar för partiet i Stockholm lever i en annan verklighet än den i utsatta områden runt storstäderna och runt om i landet.
Just den humanitära asylopinionen kan möjligen vara förklaringen till att Socialdemokraterna hamnade i sin generösa hållning och att det tog sådan tid att ta sig ur den. Dels naturligtvis för att man skulle regera ihop med Miljöpartiet, men det kan också vara så att de som arbetar för partiet i Stockholm lever i en annan verklighet än den i så kallade utsatta områden runt storstäderna och runt om i landet.
Alla vill nog helst vara fina och inkännande människor, men det finns också en verklighet att förhålla sig till runt om i landet. Den hade, som det verkar, hamnat på långt avstånd från regeringskansliet och partihögkvarteret.
Det som hände spelade Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson i händerna. Han och SD fullföljer nu sin strategi med att skapa kaos. Senast med uttalandet om att SD ligger närmare S än allianspartierna när det gäller migrationspolitiken i Dagens industri.
Det kan verka drastiskt men det är vara värt att påminna om hur nazisterna kunde nå makten i Tyskland på 1930-talet. De gjorde allt för att skapa just kaos och växte i valen och kunde ta makten.
Det lyckades eftersom socialdemokrater och liberaler inte förmådde att samarbeta.
Anders Jonsson har många års erfarenhet av att kommentera inrikespolitik och har bland annat varit inrikeschef på Sveriges Radios Ekoredaktion..
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.