S-politiker vill se skarpare klimatpolitik i EU.

Det är vår förhoppning att klimat- och miljöfrågorna ska stå högt på dagordningen i det kommande Europaparlamentsvalet, skriver ett antal S-politiker. 

”Ett ekologiskt hållbart samhälle handlar om att vi tillgodoser våra behov i dag – utan att förstöra möjligheterna för våra barnbarn och barnbarnsbarn”, sade miljöminister Anna Lindh i sitt första maj-tal i Nyköping år 1997. Det är ord som växer i betydelse i takt med tilltagande klimatförändringar och miljöproblem. Dessutom är förväntningarna höga bland svenskar: 58 procent av väljare anser att miljö- och klimat är viktigast i EU och 71 procent vill se en vassare klimatpolitik. Troligtvis är den andelen ännu större i vår Stockholmsregion.

Vårt parti har en stolt historia av betydande insatser för miljö och klimat. Såsom statsminister Ingvar Carlsson som inrättade Miljödepartementet, som miljökommissionär Margot Wallström som höjde EU:s ambitioner och som statsminister Stefan Löfven som sänkte utsläppen och skapade många nya jobb. Dagens SD-ledda högerregering gör tvärtom: de lägger ner miljödepartementet, de ökar utsläppen för första gången på 20 år och de skär ner på miljöbudgeten med över 60 procent.

De visar att det går att göra skillnad

 

Det är oacceptabelt och oansvarigt i ett läge där våra ansträngningar måste öka. Därtill skickar det signaler om att omställningen kanske inte är nödvändig till familjer som funderar på att investera i exempelvis en egen elbil. På samma sätt förändrar det förutsättningarna för företagen och aktörer som är i färd med att göra investeringar för framtiden. Den här regeringen skapar en comeback för det fossila och det miljöskadliga samt avskräcker gröna investeringar och en riktig omställning.

Vi socialdemokrater behöver erbjuda väljarna ett alternativ med en stark miljö- och klimatpolitik för en hoppfull framtid. Vi ska göra det för att vi känner till riskerna med att inte göra något och för att vi ser möjligheterna med omställningen. Vi vet hur extremväder och resursbrist slår mot de svagaste i vårt samhälle. Ta stormen Hans som exempel: stora vattenskador  slår hårdare mot husägare med små plånböcker. Vi vet också att de gröna investeringarna skapar blomstrande orter som Skellefteå och tusentals nya jobb i hela landet, som

LO:s fackförbund har formulerat uppgiften väl: ”det räcker inte att omställningen är snabb. Den måste också skapa rättvisa, att de som släpper ut mest tar störst ansvar och att vanligt folk får stöd. Det är rätt i sak och helt avgörande för att skapa folklig acceptans för omställningen”. Därför är det viktigt att Magdalena Andersson som statsminister angav klimatomställningen som en av sina tre prioriteringar. Det är positivt att partiet har tillsatt en arbetsgrupp som ska utveckla nya klimat- och miljöförslag. Förhoppningsvis lyfts även dessa viktiga väljarfrågor i det stundande europaparlamentsvalet.

Åsa Westlund, tidigare europaparlamentariker från Stockholms län, gjorde viktiga insatser kring exempelvis EU:s kemikalielagstiftning för att skydda vår hälsa och miljön. Jytte Guteland, tidigare europaparlamentariker från Stockholmsregionen, utformade bland annat EU:s utsläppshandel och klimatlag. De visar att det går att göra skillnad. Nyligen har EU tagit flera viktiga klimatkliv, i allt från en utökad utsläppshandel till prismekanismer för att uppmuntra andra länder till att sänka sina utsläpp. Å ena sidan hotas dessa framgångar av ett växande motstånd bland konservativa och högerextrema partier i Europa. Å andra sidan pekar forskarna på att mer måste göras och att konsekvenserna med rekordtemperaturer och extremväder är uppenbara.

Vi tror att en politik för rättvis klimatomställning är nödvändig och möjlig. Det här är en fråga om att bevisa att demokratin har en förmåga att lösa stora samhällsproblem. Det är också en politisk uppgift om att vara ärlig om utmaningen och samtidigt erbjuda hopp. Alla unga, oavsett om de växer upp på våra skärgårdsöar eller i våra förorter, ska veta att vi är ett parti som vill och kan skapa en trygg framtid. Vi byggde demokratin och välfärden – vi kan lösa klimatkrisen.

Alexandra Völker, (S), riksdagsledamot Sundbyberg

Carl Kangas, (S), kommunstyrelsens ordförande Värmdö

Emil Högberg, (S), kommunalråd Huddinge

Hanna Svensson, (S), kommunstyrelsens ordförande Ekerö

Jesper Lindholm, (S), kandidat i Europavalet

Meeri Wasberg, (S), oppositionsråd Haninge

Sara Kukka-Salam, (S), kommunstyrelsens ordförande Solna