Allt tyder på att klimatförändringarna kommer leda till fler konflikter och väderkatastrofer. En ny Genèvekonvention som är anpassad till dagens flyktorsaker behövs.
Innan den efterlängtade vintern anlände var vi många som oroade oss över om den uteblivna snön var ett tecken på att klimatet på jorden nu blir varmare. Samma förändring i klimatet kan för bonden i Pakistan vara livshotande. I stället för att möjligheten till en utflykt i pulkabacken försvinner ser bonden hur hus och hem försvinner i en översvämning. Den pakistanska bonden måste fly.
Enligt FN:s flyktingorgan flyr cirka 23 000 människor sina hem varje dag för att söka skydd på annan plats. En flykt där den som flyr sätter sitt liv på spel i en överfylld båt över ett osäkert hav. Ofta hör vi att orsaken är krig. Men det finns även de som flyr i det tysta, de som flyr från andra orsaker och omständigheter än de som går att höra och läsa om varje dag.
Allt tyder på att klimatpåverkan och konflikter om naturresurser i framtiden i allt större utsträckning kommer att påverka både ekosystem och människor på ett påtagligt sätt. Den ökade temperaturen hotar både samhällen i låglänta deltaområden samt små önationer som hotas av stigande havsnivåer. Ett ökat antal stormar och områden som lider av torka är andra hot. Hela samhällen splittras och människor blir hemlösa eller fördrivna från sina hem på grund av klimatförändringar och naturkatastrofer.
Tyvärr slår klimatförändringarna hårdast mot de som bidragit minst till utsläppen av växthusgaser. Förändringar i temperatur och nederbörd påverkar områdens förmåga till försörjning så att de i praktiken blir helt obrukbara. Detta kan i sin tur leda till konflikter som tvingar människor på flykt både för sin försörjnings skull och med rädsla för sina liv.
För att förebygga framtida resurskrig, påtvingade massförflyttningar och nya etniska och andra konflikter är det angeläget att ansträngningar görs för att minska klimatförändringarna och att ge stöd till klimatanpassning i mindre utvecklade länder, då risken för väpnade konflikter ökar på grund av konkurrens inom och mellan länder om energi, vatten, mat och mineraler.
Ökad miljöförstöring och utsläpp i vattendrag till följd av att utvecklingsländer producerar allt mer av västvärldens produkter är också en orsak till migration. Om de rika länderna tog ansvar för att ta emot miljö- och klimatflyktingar i förhållande dels till de egna utsläppen och dels de utsläpp vår konsumtion av varor ger upphov till skulle länder som i dag inte tar emot många migranter i framtiden få göra det. Men de som flyr fattigdom eller klimatpåverkan omfattas inte av något internationellt rättsligt skydd.
Miljöpartiets vision är en värld där alla har möjlighet att flytta, men ingen tvingas fly. När människor får välja är valet i de allra flesta fall att stanna kvar i sina hemländer. Att slippa fly borde ses som en mänsklig rättighet. Så också rätten att fly när ens hem förstörs eller ens överlevnad är hotad. Därför behövs en ny Genèvekonvention som är anpassad till dagens flyktorsaker och inte gårdagens.
Bodil Ceballos, utrikespolitisk talesperson
Maria Ferm, migrationspolitisk talesperson
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.