Bild: www.nord-stream.com

Kan man lita på det auktoritära, ickedemokratiska Ryssland? Nej, var den samstämmiga uppfattningen mellan förre försvarsministern Björn von Sydow (S) och Rysslandskännaren Kristian Gerner på ett seminarium i Almedalen i Visby i går. Har de rätt, och det ser inte bättre ut, måste den svenska regeringen säga nej till Nord Stream, den ryska gasledningen som ska gå från Finska Viken ner genom Östersjön.

Och känslan av sorg över att man inte kan lita på Ryssland var lika påfallande, för både von Sydow och Gerner inser hur viktigt Ryssland är för Sverige och vice versa. Och därmed vilken betydelse fortsatta sociala, kulturella och vetenskapliga kontakter har om Ryssland ska kunna bli demokratiskt.

Men kommersiella relationer? Von Sydow – numera vanlig menig riksdagsman – suckade djupt när han berörde hur Ikea, världens modernaste detaljhandelskedja, har behandlats av ryssarna. En fråga som tangerar Ikea, men som inte avhandlades på seminariet och som är ett stort hotfullt svart moln för regeringen Reinfeldt är Nord Stream-projektet.

Hade Ryssland varit demokratiskt, skulle man snabbt kunna komma överens. Men i en auktoritär stat som Putins kan ingångna avtal brytas och det som är sanning på förmiddagen bli lögn på eftermiddagen. Till detta kommer säkerhetspolitiska bekymmer och allvarliga miljömässiga invändningar.

Vill vi i Sverige verkligen ha denna gasledning, som kräver att Östersjön rensas från tusentals minor och annan bråte, för att kunna dra ledningen på ett säkert vis? Vad händer med fisket? Vill vi ha den ryska marinen mer än tidigare på vår bakgård? Vilken framtid, säkerhets- och klimatmässigt, ger ett ökat beroende av leveranser av rysk gas till Västeuropa, en gas som också avger betydande koldoixidmängder? Och vill vi medverka i en lösning som riskerar att minska stabiliteten i Östeuropa och Baltikum?

Och de baltiska länderna, som rundas av att den ryska gasledningen dras i Östersjön i stället för på land, har inte svårt att se vinken. De räknas liksom inte och vem vet, kanske de en dag åter kan komma att inkorporeras i Putin-land. Björn von Sydow påminde i går i Visby om att de baltiska ländernas medlemskap i Nato inte har inneburit att det finns några som helst utarbetade operativa planer på att undsätta dessa länder om ett yttre hot skulle materialiseras. Därför kan de besparingar som nu i praktiken görs i det svensk försvaret visa sig vara okloka.

Från början var tanken att miljöprövningen av Nord Stream skulle avgöras före det svenska EU-ordförandeskapet. Nu har remisstiden förlängts. Beslutet blir en stresstest för regeringen. Om EU-ordförandeskapet handlar om Sverige i Europa, som Reinfeldt ibland har sagt, borde han i konsekvensens namn säga nej till Nord Stream. Men det kan han ju inte, eftersom han då görs sig till ovän med en av de få vänner han har ute i Europa, Angela Merkel. Hon leder ett Tyskland som formligen ropar efter rysk gas, för att klara sitt energibehov.

Om man, som Reinfeldt borde vara, är en EU-ordförande för hela Europa inklusive de nya medlemmarna i öst, då borde han också säga nej.