Morgonen efter valdagen är det enda ord jag rättvist kan sätta på valresultatet för Socialdemokraterna – katastrof. Att bara på marginalen klara att bli Riksdagens största parti med 30,8% av rösterna är inte godkänt. Att (S) fick historiens sämsta valresultat måste ge utrymme för en omstart och inledning på en förnyelseprocess som går till djupet på (S) långsiktiga problem att vinna väljarnas stöd.
Om jag skulle ge direktiv till valanalys och förnyelsearbetet skulle jag lämna alla diskussioner om hur själva valrörelsen bedrivits. Det har förmodligen inte varit något större fel på hur själva valarbetet bedrivits av de socialdemokratiska valarbetarna. Hur många dörrar som knackats, hur valstugorna bemannats, hur media agerat, med mera. Problemet handlar om politiken och hur Socialdemokraterna som parti är relevanta för den tid vi lever i.
Åter har de regionala skillnaderna i valresultat blivit tydliga och de accelererar över tid. Stockholm är den region där (S) har som svårast att få väljarnas förtroende. Ser man på utvecklingen över tid levererar starka (S)-fästen som exempelvis Norrbotten stabilt valresultat, men med en krympande befolkning som bas. I Stockholm och flera andra stora kommuner går (S) kräftgång – och där växer Sverige befolkningsmässigt. Redan idag bor var femte väljare i Sverige i Stockholms län. Sett över tid har (S) tappat från ca 40% på 70-talet till att idag ligga på knappt 20% i Stad och Län. Med en sådan utveckling kommer Socialdemokraterna aldrig att åter kunna regera landet.
För ett drygt år sedan skrev jag och tre andra Socialdemokrater en debattartikel i Dagens Nyheter på temat om hur (S) måste förändras för att vinna Stockholm. Jag konstaterar tyvärr att det vi då skrev fortfarande är relevant. (S) måste moderniseras och på djupet förstå vilka värderingar och trender som påverkar väljarna i Stockholmsregionen för att bli relevanta i människors vardag också i storstaden.
Det är alltså kring politiken som Socialdemokratin måste sätta sig ned och fundera. Det kommer handla om att vissa frågor är döda för politisk strid och bara att acceptera om man ska vara relevant. Att ta strid för att avskaffa Rut, återinföra fastighetsskatt och förmögenhetsskatt är politiskt dumdristigt och bekräftar bilden av ett parti som inte är med i sin tid. Här är det bättre att lämna och gå vidare med nya förslag och idéer som kan vinna väljarnas stöd. Till exempel att forma en ekonomisk politik och näringspolitik som på ett modernt sätt möter vår tids utmaningar med globalisering, behov av utbildning och forskning, satsning på entreprenörskap, med mera. (S) styrka har varit en politik som förenat både att skapa ett välstånd och att fördela detsamma.
(S) måste nu backa hem och göra ett rejält förnyelsearbete som kan ge grund för en nystart och åter bli relevant för väljarna. Det rödgröna samarbetet har inte levererat och jag är övertygad om att det var fel att först gå in i ett samarbete och först därefter definiera den egna politiken. Nu måste Socialdemokraterna göra precis tvärtom, precis som Labour i Storbritannien, Demokraterna i USA eller för den delen Nya moderaterna i Sverige. Först ska en modern politik som kan vinna val mejslas ut och därefter är det aktuellt att diskutera med andra parter. (S) behöver nu tänka och på djupet förstå vidden av att endast drygt 30% av väljarna ger partiet sitt stöd. Att blunda och hoppas det går över till nästa val är inte en seriös strategi.
Niklas Nordström, PR-konsult och före detta SSU-ordförande.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.