ledare Den myndighetskris som Donald Trump utlöst får amerikanerna att inse att de snarare lever i en pseudodiktatur än i ett demokratiskt paradis.
»Den amerikanska drömmen« har visat sig vara en av den moderna erans mest seglivade utopier. Trots alla stötar och törnar har uttrycket, som historikern och författaren James Truslow Adams populariserade redan på 30-talet, stått sig märkvärdigt väl.
Ända fram till 2019.
Just nu får nämligen den myndighetskris – utlöst av Donald Trump eftersom han inte kan få kongressen att godkänna finansieringen av gränsmuren mot Mexiko – amerikanerna att inse att de, snarare än i ett demokratiskt paradis, lever i en semidiktatur.
Nyss var det lönehelg för hundratusentals amerikanska löntagare, men några pengar kom aldrig.
Istället för tacomys blev det svångremmen för över 800 000 statsanställda. Men dessvärre det är inte bara anställda i staten som drabbas. De har trots allt utlovats retroaktiv lön när myndigheterna öppnar igen. För dem gäller det att härda ut, vilket kan vara nog så svårt när bostadslån och räkningar ska betalas.
Ännu sämre villkor gäller för oräkneliga företagare och konsulter som servar de statliga myndigheterna. Många av dem blir helt utan ersättning, vilket sammantaget leder till allvarliga ekonomiska konsekvenser för individer, städer och hela regioner.
New York Times rapporterade i veckan om en ekonomisk nedgång bland annat i Washington, där restauranger, kaféer och affärer står tomma.
Oreda fortsätter att råda på många stora flygplatser, med timslånga köer orsakade av att säkerhetspersonal tvingats stanna på jobbet. Piloter varnar för att flygsäkerheten äventyras, och åtminstone sju personer har hittills dött i nationalparker eftersom de nu saknar vakter.
USA har kastats in i ett socialt och ekonomiskt undantagstillstånd.
En landsomfattande våg av vandalisering och förstörelse har också drabbat nationalparkerna. I Joshua Tree i Kalifornien har flera bilar lämnat vägarna och kört på de unika, utrotningshotade träd som har gett parken dess namn.
USA har kastats in i ett socialt och ekonomiskt undantagstillstånd.
När myndigheterna stängdes gjorde Donald Trump sitt bästa för att lägga skulden på Demokraterna. Det tricket verkar inte gå hem hos den amerikanska befolkningen.
Majoriteten anser tvärtom att krisen är presidentens eget fel. Trumps popularitet dalar igen. Enligt CNN är den nu 37 procent av befolkningen som fortfarande har förtroende för presidenten; en nedgång från 42 procent förra månaden.
Sedan 2006 har Freedom House undersökt graden av politiska och medborgerliga rättigheter i alla världens länder. Förra året lyfte man särskilt fram den negativa utvecklingen för USA.
I rapporten från 2018 står det att USA:s president Donald Trump genom både ord och handling slutat använda sig av de principer för landets ledning som gällt i sekler.
Ordförande Michael J. Abramowitz vädrar sin oro för att Trump, förutom alla sina andra flagranta överträdelser, så sällan yttrar odet »demokrati« och att han så ofta ger uttryck för sin beundran och personliga vänskap med diktatorer.
Frågan är om inte myndighetskrisen av eftervärlden kommer att betraktas som den händelse som tydligast visar hur djupt Trump föraktar demokratin och hur långt han är beredd att gå i sin förstörelselusta.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.