fredagskrönika Sverige spärrade på tveksamma grunder in två senegalesiska turister under två månader i fjol. Att Justitiekanslern nu fastställt att de inte har rätt till något skadestånd gör Tanvir Mansur upprörd.
Tänk dig att du och en vän ska åka utomlands. Ni kanske ska hälsa på några kompisar. Ni tar ledigt från jobb och reser iväg. När ni kommer fram åker ni in i fängelse av helt oklara skäl.
Exakt det hände de senegalesiska bröderna Ibra Lo och Pape Matar Fall. De kom till Sverige i juli förra året och satt inlåsta i två månader. Trots det har de inte fått någon ursäkt eller skadestånd.
Bröderna hade varit i Nederländerna för att besöka sin pappa och syster. De hade fått ett Schengen-visum, vilket innebär att de har rätt att besöka Sverige. Här skulle de träffa en kusin och hans sambo. Sen skulle de åka tillbaka till Senegal för att plugga.
Människor som är inlåsta på förvaren behandlas som kriminella. Trots att de inte har begått något brott för att hamna där.
På Öresundsbron kontrollerade gränspolisen deras visum. Polisen och Migrationsverket litade inte på att de hade fått visum på rätt sätt. Därför revs deras visum. De blev förda till Migrationsverkets förvar i Åstorp. Där satt de inlåsta i nio veckor. Det är mer än två månader. Det är tydligt att bröderna blev misstänkliggjorda på grund av sitt ursprung och sin kultur. De kallar sin kusin för “bror” och hans sambo för “fru”, och det tolkades av gränspolisen som att de försökte ljuga. Men i Senegal är det vanligt att kusiner kallas för just bror, och äktenskap är norm där. Dessutom hade de med sig sina biljetter tillbaka till Senegal.
En sak ska vi ha klart för oss. Migrationsverkets förvar fungerar som fängelser. Med hårda restriktioner. Där måste människor som håller på att utvisas vara inlåsta tills att de deporteras. Det kan vara människor som inte fick förlängning på sitt arbetstillstånd eller folk som har flytt från sina hemländer och fått avslag på asylansökan. Och nu också två turister. Människor som är inlåsta på förvaren behandlas som kriminella. Trots att de inte har begått något brott för att hamna där.
Efter nio veckor skulle de deporteras. Då skickades de iväg med ett specialchartrat plan som kostade 1,1 miljoner kr, enligt Aftonbladet.
Efter det fick bröderna ett nytt visum av Nederländernas ambassad i Dakar. Pape Matar Fall återvände då till Sverige för att delta i panelsamtal om rasprofileringen de hade utsatts för. Det var alltså inte fel att de hade fått visum. Polisen skulle aldrig ha rivit deras visum och därför aldrig låst in dem på förvaret. Trots det beslutar nu Justitiekanslern att de inte ska få skadestånd för den tiden de var felaktigt frihetsberövade.
Riksdagsledamot Momodou Malcolm Jallow (V) säger till Kvällsposten:
– Det kan inte vara rimligt att frihetsberöva människor under godtyckliga grunder i två månader med allt vad det innebär och vägra ge dem upprättelse och ersättning för det lidande och det trauma som detta orsakar. Så kan vi inte ha det i en så kallad demokratisk rättsstat.
Det är orimligt att turister ska kunna fängslas under två månader, av misstag, utan att någon från myndigheterna uppmärksammar det. Migrationsminister Morgan Johansson borde personligen be om ursäkt till bröderna, och se till att det inte händer igen.
Tanvir Mansur är skribent och producerar podcasts
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.