
Utvecklingen mot censur är hot mot hälsan, skriver forskare vid Mälardalens universitet.
Demokratin är på tillbakagång och en ökning av envälden kan ses enligt en ny rapport om demokrati i världen. Ett land som tydligt har ändrat färdriktning är USA. Den nya administrationen har bland annat beslutat att förbjuda och begränsa användning av värdeord som jämlikhet, inkludering och mångfald, i exempelvis federala dokument och forskning. Detta i ett försök att rensa ut det som ses som ”woke”, det vill säga medvetenhet om diskriminering och rasism.
Det gäller att motverka denna tystnadskultur som sprider sig gällande ”förbud” att använda vissa ord
Det i sin tur är en återgång till ett samhälle där några få anser sig vara förmer och berättigade att förfoga över de resurser som är en förutsättning för att alla människor ska kunna nå sin fulla potential och leva ett så gott, friskt och värdigt liv som möjligt.
Som universitetslärare och forskare i ämnet folkhälsovetenskap, som bland annat har jämlikhet, inkludering, delaktighet och mångfald som värdegrund, är denna utveckling mot censur ett hot mot hälsan, både den individuella och samhället i stort. Vilka ord vi får använda vid exempelvis förslag på åtgärder för att utjämna orättvisa, systematiska och åtgärdbara socioekonomiska skillnader som bidrar till ohälsa, innebär att vi inte kan utvärdera om det vi gör är rätt saker. Det i sin tur påverkar resursfördelning då ingen regering, beslutsfattare, företagsledare, organisation vill ”satsa” resurser på något man inte har något bevis på att det har potential att fungera. Vi ser med oro på utvecklingen i USA och konsekvenser för att kommunicera folkhälsa samt bedriva forskning som oftast kommuniceras på engelska. Vi ser också risker för forskningssamarbeten med kollegor i USA, samt publicering i amerikanska vetenskapliga tidskrifter. Vad kommer härnäst?
I samhällsdebatt likväl som forskning handlar det om att hela tiden vara aktuell samt påminna om det vi vet, då försvar och upprätthållande av värden såsom jämlikhet sker i konkurrens med andra mer lätt åtgärdade utmaningar. De rättigheter vi har idag är följden av tidigare generationers strävan efter ett bättre samhälle och behövs varje dag försvaras för att inte begravas av de som anser sig ha tolkningsföreträde baserat på politiska och ekonomiska resurser.
Med förståelse för att vi alla är sammankopplade med varandra på något sätt i ett globalt samhälle gäller det att motverka denna tystnadskultur som sprider sig gällande ”förbud” att använda vissa ord. Vi har ett gemensamt ansvar att fortsätta använda dessa ord, helst mer än någonsin, som en motvikt. I Sverige har vi en stark yttrandefrihet och orden är inte förbjudna men historien har visat att företeelser har en benägenhet att spridas om man inte är vaksam. Så skriv, fortsätt debattera och våga ifrågasätta! Använd din röst i sociala medier, tidningar, och artiklar. Det gäller i klass- och mötesrummet, forskning och i det offentliga rummet. Använd de ord som för vår folkhälsa framåt såsom jämlikhet (equality/equity), inkludering (inclusion), genus (gender), mångfald (diversity), jämställdhet (gender equality), transperson (transgender), icke-binär (non-binary), etnicitet (ethnicity). Det finns många fler ord. Var inte passivt stillatigande.
Maria Norfjord van Zyl
Robert Larsson
Universitetslektorer i folkhälsovetenskap vid Mälardalens universitet
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.