”Svensk ekonomi är på väg att återhämta sig”, deklarerar Konjunkturinstitutet. Så är det, det går uppåt. Men vi är fortfarande långt ner och arbetslösheten är fortfarande skyhög.
Det är lätt att ta KI:s bedömning som ett tecken på att allt är bra. Som Anders Borg gör. Finansministern har blåst faran över. Men det är den inte och han blandar ihop strukturella reformer med en konjunkturfas. Borg är inte okunnig. Däremot är han ohederlig.
Bara för att Anders Borg tycker sig kunna bli optimistisk, finns ingen anledning att måla fan på väggen i vissa frågor. En sådan är ungdomsarbetslösheten. Det är ett av de hetare ämnena under årets politikervecka i Visby och seminarierna i ämnet är många.
Problemet är att ungdomsarbetslösheten inte är den enorma utmaning som den utges för att vara. I varje fall inte all typ av ungdomsarbetslöshet. Vissa drar till med att 30 procent av de unga är arbetslösa. Men bortser från att en stor majoritet av dessa är heltidsstuderande på högskola eller gymnasium. I oktober 2007 ändrade SCB sitt sätt att beräkna ungdomsarbetslösheten för att följa den internationella normen. Åldersgruppen utökades – nu räknas alla mellan 15 och 24 år – och underlaget utökades till att även inkludera heltidsstuderande.
Socialdemokraterna var under sin regeringsperiod kritiska till det nya sättet att räkna – av förståeliga skäl. Nästan alla mellan 15 och 18 år i Sverige studerar på gymnasiet. Till det kommer motståndet av taktiska skäl – plötsligt skulle det se ut som att ungdomsarbetslösheten ökade kraftigt. Det hindrar inte att partiet i dag – och dess ungdomsförbund SSU – drar stora växlar på ungdomsarbetslöshetsstatistiken. Trots att de är medvetna om vad som döljer sig bakom siffrorna och skevheten i dem. Socialdemokraterna är inte okunniga – men precis lika ohederliga som Anders Borg.
Det finns en grupp unga som står långt från arbetsmarknaden, som i vissa fall inte är i närheten av att vara inskrivna på Arbetsförmedlingen, som lever på försörjningsstöd eller inte finns i något system över huvud taget. Den part som vill föra en seriös politisk debatt ska koncentrera sig på dessa uppskattningsvis hundratusen unga människor. Ungefär hälften får jobb relativt fort, men lika många fastnar i förödande långtidsarbetslöshet.
Socialdemokraterna och SSU har genom sin retorik målat in sig i ett hörn. Svenskt Näringsliv bedriver lika intensiva kampanjer om ”den höga ungdomsarbetslösheten”, men med helt andra motiv: så kallade ungdomslöner och försvagat Las. Inte så klokt att bekräfta den världsbild som säger att problemet omfattar så många att den kräver radikala politiska försämringar som gäller alla unga.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.