Söndagskrönika »Zuma har förstört ditt ANC och ditt arv.« Små handskrivna lappar till Nelson Mandela vittnar om krisen för Sydafrikas styrande parti efter åtta år med Jacob Zuma. Palmecentrets generalsekreterare Anna Sundström rapporterar från en kokande kongress i Soweto.
»Vad har ni emot Zuma? Han har stulit våra pengar!«
Talkörerna gör allt för att överrösta varandra när de nästan femtusen ombuden fyller kongresshallen.
Stämningen är mer livfull än någon annan kongress jag någonsin besökt. Sången, dansen och det öronbedövande ljudet av visselpipor får nästan taket att lyfta. Luften dallrar av spänning och förväntan.
När Sydafrikas styrande parti ANC i december samlades till sin 54:e kongress i Johannesburg-förorten Soweto var det ett parti mer splittrat än någonsin.
Det sydafrikanska folket har det socioekonomiskt på många områden sämre än under apartheid.
Glädjen visste inga gränser i februari 1990 när Nelson Mandela frigavs efter 27 år i fängelse. Världen över firades att den rasistiska regimen i Sydafrika fallit och att befrielserörelsen ANC äntligen hade segrat.
Efter en jordskredsseger i de första demokratiska valen 1994 började ANC:s svåra resa från befrielserörelse till politiskt parti vid regeringsmakten och med förväntan om att lösa landets svåra ekonomiska kris, höga arbetslöshet och djupt orättvisa samhällssystem.
Efter 23 år kvarstår utmaningarna. Den globala ekonomiska recessionen har slagit hårt mot Sydafrikas ekonomi och det sydafrikanska folket har det socioekonomiskt på många områden sämre än under apartheid.
Under president Jacob Zumas åtta år vid makten har såväl ANC som Sydafrika blivit alltmer korrupt, statliga företag har systematiskt tillåtits plundras av privata intressen.
Den populära befrielserörelsen förknippas alltmer med mutor och maktfullkomlighet och ANC har under de senaste åren förlorat stöd hos både sina egna och väljarkåren.
Nästa val hålls 2019 och för första gången sedan apartheids fall står ANC inför det reella hotet att förlora majoriteten.
ANC-kongressen i december beskrevs därför av många som en ödeskongress. Skeptikerna menade att kongressen aldrig skulle bli av eller i alla fall sluta i våldsamheter och kaos. Så blev det inte. Kongressen kunde genomföras, kongressen visade öppet den djupa interna splittringen.
Valet av efterträdare stod mellan Cyril Ramaphosa, landets vice-president och Nkosozana Dlamini-Zuma, tidigare minister och nu parlamentsledamot tillika president Zumas ex-fru och hans egen favoritkandidat.
Ramaphosas kampanj fokuserade på politisk förnyelse, anti-korruption och återuppbyggnad av ANC medan Dlamini-Zumas sågs som en kontinuitetens kandidat.
Cyril Ramaphosa valdes av kongressen med 56 procent av rösterna men den riktigt stora utmaningen har bara börjat.
Det handlar både om att ena partiet och återupprätta ANC:s skamfilade rykte men också om att vända samhällsutvecklingen och bringa hopp om en bättre framtid hos ett luttrat folk.
Om Ramaphosa kommer att lyckas är för tidigt att säga men att döma av det vi sett hittills finns i alla fall anledning att vara positiv.
Medan kraven på president Zumas avgång växer har Ramaphosa stoppat ett kritiserat ryskt kärnkraftverk och tydligt drivit på för att alla korruptionsanklagelser som riktats mot höga politiker, företagsledare och statliga bolag ska utredas.
På andra sidan megastaden Johannesburg i stadsdelen Houghton har organisationen Nelson Mandela Foundation sitt kontor.
I entrén hänger små handskrivna lappar med frågor besökarna skulle vilja ställa till Mandela om de fick möjlighet att träffa sin nationalhjälte.
Många av frågorna handlar om den sittande presidenten. Varför stoppade du inte Zuma? Vet du vad Zuma gjort med ditt ANC? Zuma har förstört ditt ANC och ditt arv.
Cyril Ramaphosa var en gång Nelson Mandelas egen favorit som sin efterträdare när han avgick 1997. Då förlorade Ramaphosa partiledarposten till Thabo Mbeki och lämnade politiken. Drygt 20 år senare har han fått sin chans, men frågan är om det är för sent?
Anna Sundström är generalsekreterare för Olof Palmes internationella center.
I november 2017 gav Palmecentret ut rapporten Frigörelse eller förgörelse – Sydafrika i ANC:s händer;
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.