(Bild: Pixabay)

gästkrönika Ingen pensionär ska behöva gå ut och leta burkar för att ha råd att köpa mat, menar Jim Svensk Larm.

Äntligen är dagen här. Så som du har längtat. Men samtidigt en klump i magen. Efter 45 år känner du av arbetets slitsamma dagar. Flera gånger har du de senaste åren varit sjukskriven. Trots att du egentligen inte haft råd. Det senaste året har du knappt jobbat något alls. Träffar med läkare. Myndigheter som ifrågasätter läkare. Försäkringskassan rekommenderade dig att börja ta ut pensionen i förtid. Det skulle vara lättare. Du skulle må bättre av det. Du får äntligen lugn och ro. Men så kommer första månaden med pension. Du får totalt 16 100 kronor efter 45 års slit. Före skatt.

Detta är en vardag för många pensionärer idag. Speciellt kvinnor i arbetaryrket. Inför internationella kvinnodagen den 8 mars släpper LO sin årliga jämställdhetsbarometer. Siffrorna är nya men innehållet visar samma mönster som tidigare. Även om trenden går åt rätt håll. Men fortfarande ligger kvinnliga arbetare lägre i pension än andra. När kvinnor som varit anställda i arbetaryrken får en genomsnittlig pension på 16 100 kronor får män som varit anställda i tjänstemannayrken 33 200 kronor i genomsnittlig pension.

Det är en skillnad som inte går att försvara.

Det är en skillnad som inte går att försvara. Och då ska vi också komma ihåg att det är genomsnittliga pensionen. Det finnas skillnader även inom den gruppen. En av de som har det tufft är Eivor som Expressen träffat. Trots att hon jobbat i över 50 år, bland annat som busschaufför, så har hon en total pension på under 16 000 kronor. Men nu meddelar* regeringen att pensionen höjs med 600 kronor nästa år. Det kommer bli ett välkomnat tillägg för Eivor. Idag drygar hon ut sin pension genom att varje morgon gå ut och leta burkar för att dryga ut pensionen. Ibland hittar hon så många burkar att det täcker inköpen av dagligvaror, säger hon.

Hennes pension är under gränsen för bostadstillägg, men fick ändå avslag förra året. För även om du är berättigad till det så är det en djungel av blanketter och uppgifter att lämna in. Och som i Eivors fall är det lätt att det blir missar i kommunikationen och får därför avslag. Hon är inte ensam. Det är något som drabbar många pensionärer. Upp till var fjärde pensionär som har rätt till bostadstillägget får det inte. De ekonomiska förutsättningarna blir svårare än det egentligen ska behöva vara. 

Vi ska inte bygga upp våra system så att det blir svårt att söka pengar vi har rätt till. För de som går i pension efter livslångt arbete så tar kampen mot myndigheterna och systemen aldrig slut. Problemen med försäkringskassan att vara sjukskriven gjorde att du sökte pension i förtid. Problemen med att söka bostadstillägget gör att du går miste om pengar. Att du tröttnar är inte konstigt. Men vi får aldrig tröttna tillsammans.

Pensionen är något du ska se fram emot. Utan en klump i magen.

 

Jim Svensk Larm är fritidspolitiker för (S) som jobbar inom pappersindustrin och går Aftonbladets ledarskribentsutbildning.