Palestinafrågan handlar om 50 år av ockupation och vad den gör med människorna med palestinierna, israelerna och Israel som stat, skriver Pierre Schori i en slutreplik.
De två medlemmarna av Socialdemokratiska Israelvänner på inlägg av Ulla Bab Rydbeck och Kristofer Åberg följer det vanliga receptet när det gäller kritik av Israels lagbrott, som ockupationen av palestinsk mark: det är »demonisering« av Israel.
Till Martin Blecher vill jag säga, att det går inte att devalvera folkrätten och dess fördömande av ockupation. En ockupation är en ockupation är en ockupation.
Låt mig svara de tre med att påminna om ett estradsamtal i Konserthuset den 28 april kallat Reflections on Moving Forwards, i regi av Judisk kultur i Sverige, där vi åhörde en desperat varning från den israeliske mästerdirigenten Daniel Barenboim, som egentligen ville fokusera på kulturens roll i dagens turbulenta värld. Han ville inte beteckna sin berömda Diwan-orkester som en fredsrörelse, musiken var det avgörande.
Men när samtalet leddes in på Mellanöstern, ansåg han att grundproblemet i Palestinafrågan låg, »grovt uttryckt, i rättvisa åt palestinierna och säkerhet åt israelerna«. Han påpekade att det i år blir 50 år sedan sexdagarskriget bröt ut och att Palestinafrågan hade hamnat i radioskugga på grund av Syrien, Ukraina och flyktingdramat.
Konflikten var unik, likt ingen annan. »Ockupationsmakten är Israel och denna stat är ohyggligt överlägsen militärt. Konflikten och styrkeförhållandena var asymmetriska och därför måste Israel ta första steget.«
På frågan om inte många israeler är rädda för att köras i havet, blev Barenboim ännu tydligare.
Israel byggdes på etos, på viktiga värden. Dessa sviks idag.
»Vi ska inte hamna i fällan att bara tala om sexdagarskriget, det leder ingenvart«, menade han.
«Att palestinierna, araberna skulle driva Israel ut i havet är bara inte sant, it won´t happen.
Vi måste idag tala om det bestående problemet: 50 år av ockupation och vad den har gjort för palestinierna, israelerna och Israel som stat.
Israel byggdes på etos, på viktiga värden. Dessa sviks idag. Konflikten är som en lägenhet med två invånare. Det gäller att erkänna och respektera den andre och dennes rättigheter, det är kärnan«.
Så talar en riktig fredsvän.
Fotnot: För den som vill följa ockupationens följder rekommenderas Occupation Magazine utgiven av The Other Israel.
Pierre Schori är diplomat och socialdemokratisk politiker, tidigare bland annat biståndsminister och chef för Sveriges FN-representation i New York.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.