Krönika Konspirationsteorier och falska nyheter har blivit allt vanligare i den politiska debatten i såväl USA som Europa. Det är något som skadar demokratin och tilltron till samhället och dess institutioner. Det skriver Cecilia Malmström.
Efter att ha tillbringat några veckor i USA och på nära håll följt valkampanjen där, är det lätt att förfäras. En del kandidater, och sittande kongressledamöter som till exempel Marjorie Taylor Greene, hävdar på fullt allvar att det demokratiska partiet styrs av satanister och pedofiler, att Biden stal segern från Trump efter omfattande valfusk, samt att flera fasansfulla skjutningar har iscensatts av Demokraterna som en anledning att förespråka hårdare vapenkontrollagar. Några kandidater är anhängare av den så kallade replacement-teorin, den att vita, kristna amerikaner håller på att ersättas av muslimer och färgade. Även andra konspirationsteorier cirkulerar, många kring coronaviruset där läkemedelsindustrin anklagas för att sprida viruset för egen vinning eller att Bill Gates planterat in ett minichip i vaccinet för att styra medborgarna.
Konspirationsteorier kan vara bekväma att ta till för att förklara stora och komplexa fenomen eller processer. De är svåra att argumentera emot eftersom alla motargument så att säga passar in i själva konspirationen.
En del av dessa teorier kan man skratta åt, men de framförs inte bara av knäppskallar och foliehattar utan av politiker som riskerar att bli valda i dag. Den högerextrema Qanonrörelsen kan få upp till elva representanter i kongressen efter valet. Qanon ser som sin uppgift att bekämpa den så kallade “djupa staten” som består av pedofiler, satanister och kannibaler(!), personifierade av Demokraterna. Enligt en kartläggning av tidningen Washington Post, ägnar sig mer än hälften av de republikanska kandidaterna åt att sprida konspirationsteorier eller felaktiga fakta på sina sociala medier. Undersökningar visar att 41 miljoner amerikaner tror på Qanons teorier om den djupa staten som stal valet från Trump.
Det är inte bara i USA detta förekommer, även i Europa florerar liknande konspirationer kring ”det stora rasutbytet”, flitigt använt av den franske presidentkandidaten Éric Zemmour. Viktor Orbán hänvisar ofta till antisemitiska teorier och menar att George Soros och hans judiska vänner står bakom alltifrån globaliseringens ondska till massinvandringen. I USA, Europa och även i Sverige finns politiker som hävdar att klimatkrisen är påhittad av den politiskt korrekta eliten.
Konspirationsteorier har funnits länge, och kan handla om alltifrån rymdvarelser, hemliga sammansvärjningar, till storkapitalet eller ofta judarna. Ouppklarade mord på kända personer förknippas inte sällan med hemliga sammansvärjningar. Otaliga teorier cirkulerar kring morden på till exempel Olof Palme och John F. Kennedy.
Den första moderna konspirationsteorin sägs ha publicerats av fader Augustin Barruel 1798, där han hävdade att den franska revolutionen inte var en följd av ett folkligt uppror utan en antikristen sammansvärjning. Men redan under tidig medeltid fanns det många teorier kring att pest och andra sjukdomar berodde på att judarna förgiftade brunnar. De äldsta teorierna härrör kanske från de gamla grekerna, där obegripliga skeenden förklarades med att gudarna ville ha det så.
Konspirationsteorier kan vara bekväma att ta till för att förklara stora och komplexa fenomen eller processer. De är svåra att argumentera emot eftersom alla motargument så att säga passar in i själva konspirationen. Just nu tycks konspirationen som förklaringsfenomen sprida sig globalt.
Visst kan man skratta åt detta. Men det är ett faktum att det amerikanska underhuset kommer att ha en grupp Qanonanhängare och att en majoritet av de som röstar på republikanerna fortfarande tror att Biden fuskade sig till segern. Teorierna som handlar om “rasutbyte” och klimatförnekelse blir allt vanligare också i Europa. Rysslands brutala krig mot Ukraina utgick ifrån Putins konspirationsteori om att ondskefulla nazister styrde i Kiev och hotade Ryssland. Alltför många ryssar tror fortfarande på det. I längden hotar konspirationsteorier och falska nyheter demokratin och tilltron till samhället och dess institutioner.
Men kanske är det så att bara för att du är paranoid betyder det inte att de INTE är ute efter dig …
Cecilia Malmström
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.