"Regeringen spelar knattefotboll", säger statsvetaren Stig-Björn Ljunggren och syftar på hur alla allianspartier tydligen springer på bollen samtidigt, snubblandes i ungdomlig iver.
Regeringens opinionssiffror har den senaste tiden nästan väckt mer uppmärksamhet än regeringens politik. Hur statsministerns förtroende ökar och minskar rapporteras som vore det serieresultat i allsvenskan.
"Mitt stalltips är att regeringen Reinfeldt är rökt", sade statsvetarprofessorn Sören Holmberg under SCB:s demokratidag. "Regeringen måste först ta sig upp ur den opinionsmässiga grop de nu hamnat i och sedan måste den slå snittet", konstaterar han.
Holmberg och Ljunggren kan ha rätt i sak, men att dessa analytikers roll alltmer går mot att kommentera politik som vore det en fotbollsmatch är symptomatiskt. Man följer spektaklet från sidolinjerna och förklarar resultaten utifrån laguppställning, dagsform och ledarskapsförmåga. Det handlar om stalltips och sportmetaforer samt att journalisterna sedan frågar politikerna hur det känns nu när de har medvind respektive motvind i ryggen.
När statssekreterare fuskar med skatt är det minst lika mycket regeringens förmåga att hantera skandalen som recenseras, som skandalen själv. När socialdemokratin diskuteras är det nästan uteslutande som en fråga om vilken speltaktik som lagkapten Sahlin kommer att välja. När siffror förra veckan visade att sysselsättningen under den socialdemokratiska regeringens sista år ökade med nästan dubbelt så mycket som det gjort under den borgerliga regeringens första, rapporterades detta som vore det ett matchresultat och kopplades inte till politisk inriktning. Den ideologiska dimensionen är frånvarande i debatten.
Politisk kompetens har det senaste decenniet allt mindre definierats som förmåga att genomföra reformer och alltmer till att manipulera olika symboler i medierummet. Det är därför kanske inte konstigt att den politiska journalistiken alltmer tar på sig rollen av att recensera den politiska spelskickligheten framför det politiska innehållet. Den politiska diskussionen förflyttas från innehåll till process och politiken skildras som vore den en kamp om opinionen inte en kamp om framtiden.
"Varför har moderaterna gått tillbaka fem procentenheter sedan efter valet", frågade Aktuellts reporter Fredrik Reinfeldt i måndags och statsministern svarade: "Det har varit en lite för brutal förändringsagenda."
Äntligen någon som kopplar opinionsläget till det politiska innehållet.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.