Trots att Podemos inte vann valet har partiets framgång startat en revolution i det spanska politiska medvetandet.
Söndagens valutgång till trots, med seger för det sittande regeringspartiet Partido Popular (PP), är Spaniens parlamentsval en game changer.
Sedan Francoregimen föll på 1970-talet har konservativa Partido Popular och Socialistpartiet (PSOE) dominerat spansk politik och ledning av landet. Men 2015 blev året då tvåpartisystemet gick i kras, med hjälp av två utmanare: det marknadskritiska (vänster)alternativet Podemos och socialliberala Ciudadanos.
Det konservativa regeringspartiet har under valrörelsen legat i topp i opinionsmätningarna, men sedan förra valet 2011 har PP tappat omkring 20 procent i väljarstöd. Ciudadanos bildades 2006 och hade fram till 2014 en undanskymd regional profil, men har sedan dess nått ett väljarstöd i 20-procentsklassen.
Samma storlek på väljarstödet har också det två år gamla Podemos, som framför allt stöds av studenter och autonoma väljare, samt missnöjda tidigare socialistpartianhängare.
Ciudadanos partiledare Rivera menar att skiljelinjen mellan dem och Podemos är att Podemos skyller landets problem på systemet, medan Ciudadanos klandrar dem som korrumperat systemet.
Och det är systemet såväl som korruptionen som orsakat den revolutionära politiska rörelsen i Spanien. Den sittande premiärministern Rohoy har visserligen tagit upp Spanien ur den värsta ekonomiska krisen, men han har trots allt inte löst arbetslöshetsfrågan och är själv orsak till det politikerförakt som flödar i landet.
Att landet har över 20 procent arbetslöshet och en ungdomsarbetslöshet på upp emot 50 procent gör arbetsmarknadspolitiken till den största valfrågan jämte korruptionen för utmanarpartierna.
Våld mot kvinnor har med rätta varit en annan stor valfråga. 53 kvinnor har blivit mördade hittills i år av sina män eller före detta män och anmälningarna om våld har ökat kraftigt under landets krisår. Den ekonomiska krisen och landets sexistiska och patriarkala kultur har drabbat kvinnorna hårt.
Kvinnor som velat skilja sig har inte kunnat det på grund av ekonomiska skäl och kvinnor som tidigare skött familj och hem har varit tvungna att börja yrkesarbeta, något som inte fallit i god jord hos alla män.
Podemos är det parti som högljutt och ideologiskt ropat till befolkningen att nu räcker det, samhället är sjukt, men det bli friskt igen. Genom en progressiv skattepolitik, ett skrotande av åtstramningspolitiken, en garanterad inkomst för alla under fattigdomsgränsen och en jämställdhetspolitik där föräldraledigheten ska delas 50/50. Arbetsförhållandena ska förbättras och minimilönen höjas.
En orealiserbar utopi enligt kritikerna – en fullt möjlig värld säger Podemos.
Partido Popular vann valet. Men med löften om en ny skön värld och en strategi att representera folket, inte politikerna, ser Podemos i skrivande stund ut att bli tredje största parti. Man vet vad man har men inte vad man får, det har om inget annat Grekland och valet av Syriza varit ett bevis på.
Valresultatet innebär en chans till politisk nystart, där nya och kanske oväntade politiska lösningar måste till. För trots att Podemos inte vann valet, har framgången startat en revolution i det spanska politiska medvetandet.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.