ledare Biden leder stort i opinionsmätningarna och Trumps hårdföra försök att hålla sig kvar vid makten ter sig alltmer desperata. Om han förlorar makten är det inget som hindrar att han ställs inför rätta och det luftslott av ekonomisk framgång han byggt upp kan spricka.
Scenerna den gångna helgen var teatrala. President Donald Trump paraderar i säkerhetsbil runt sina anhängare utanför Walter Reed-sjukhuset. På en kvart snor han från sitt sjukrum ihop mer än ett dussin tweets skrivna med kraftfulla versaler.
Allt för att ge sken av att ingenting hänt, att han är stark och inte svag. Att presidenten alltjämt styr nationen, fast han borde ha svårt för det, när många av hans närmaste medarbetare satts i karantän och panik lär råda i Vita huset.
Rent skrämmande blir denna politiska teater när han uppmanar amerikanarna att inte vara rädda för viruset, trots rekordsiffror: 50 000 nya infekterade varje dag och 210 000 döda.
De dundermediciner presidenten får mot coronan antyder att han kan vara sjuk på riktigt. De närmaste dagarna kanske kommer att visa att han inte är den odödliga hjälte han vill framställa sig som. Fram till en sådan eventuell medicinsk vändpunkt till det sämre kommer hans budskap att vara: Jag är modig och förmår leda landet, där hans huvudmotståndare Joe Biden är rädd och sitter med munskydd hemma i källaren.
Men opinionssiffrorna gör det svårt att försöka kreera en sådan hjälteroll. Biden drar nämligen ifrån, får ett försprång på 16 procent i CNN:s senaste mätning. En stor majoritet av väljarna tycks också göra tummen ner för det oansvariga sätt som Trump hanterat pandemin på.
Nu får presidenten betala priset för att ha velat ”spela ner” virusets farlighet. Karantänen har tryckt in honom i ett hörn.
För att ta in Bidens försprång drömmer Trump om massor av valmöten med jublande närkontakter med sina kärnväljare. Det var därför han häromdagen sa nej till möta sin utmanare i en debatt på video. Då skulle han inte lika lätt kunna avbryta Biden som sist. Men nejet betyder också att han missar en jättepublik. 73 miljoner amerikaner såg duellen med Biden.
Miljoner följer dock Trump på Twitter. Det blir allt mer vildsinta utbrott på nätet, där gamla lögner (influensan är farligare än covid-19) blandas med nya (Demokraterna vill stänga kyrkorna). Föraktet för svaghet, ett av fascismens kännetecken, är återkommande. Biden är en knäppis, med lågt IQ, kan man läsa.
En teori varför han överväger närmast olagliga medel för att behålla makten är att skulle han förlora blir han av med den immunitet han haft som president.
Problematiskt för demokratin är också att Trump bagatelliserar eller säger vänligheter om beväpnade vitmaktrörelser. ”Stå tillbaka och var redo” var hans uppmaning nyligen till en sådan extremistgrupp.
Trumps flirt med våldet är inte ofarlig. I veckan fick FBI fast elva personer i Michigan, som rustade med k-pistar och sprängmedel hade långtgående planer på att storma delstatens kongressbyggnad och kidnappa den demokratiska guvernören.
Man kan befara mer våldsamheter. Trump kunde i slutskedet av debatten mot Biden inte klargöra om han var beredd på att lämna presidentposten med fredliga medel om han förlorade valet. Bubblade utan skymten av bevis om att förtidsröstning och poströstning visat sig rymma valfusk.
50 000 anhängare till Trump ska i något som kallas ”säkerhetsoperation” skickas till vallokalerna den 3 november för att försöka påvisa att det förekommit fusk, fast detta är högst osannolikt. ”Go to the polls and watch”, sa presidenten i debatten med Biden. Man kan ana att det kan bli mycket hot, trakasserier och bråk på valdagen
Varför vill Trump till snart sagt varje pris inte förlora? En teori varför han överväger närmast olagliga medel för att behålla makten är att skulle han förlora blir han av med den immunitet han haft som president. Massor med åtal blir i teorin möjliga: obstruktion av kongressen, brott mot reglerna för kampanjbidrag, stora skulder i främmande länder och att han under ett decennium bara betalat 750 dollar i skatt.
Men framförallt skulle ett antal åtal för ekonomiska oegentligheter fokusera på att han aldrig dragit in särskilt mycket pengar, sällan varit den framgångsrike affärsman som han själv påstått, utan försnillat större del av den förmögenhet han som andra rikemansbarn ärvt.
Det vill säga ett grundskott mot hans narcissistiska självbild, ett öde värre än alla coronavirus.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.