I tisdags dödades en koptisk egyptier på väg hem från Kairo med tåget. Fem andra skadades men överlevde. Enligt ögonvittnen gick en civilklädd polisman – som senare greps – genom vagnarna, letade efter kristna och sköt dem.
Terrorn mot kristna i Mellanöstern har ökat i vinter. Kopterna i Egypten är just nu hårt utsatta. Under en nyårsmässa i Alexandria dödades minst 21 personer när en bomb smällde av. I bakgrunden verkar det finnas en konflikt om två koptiska kvinnor som radikala islamister och al-Qaida påstår övergått till islam men hålls inlåsta i ett kloster. Men en talesman för Egyptens stormufti, den högsta muslimska ledaren, menar att det egentligen handlar om kalkylerade försök att förvandla landet ”till ett nytt Irak”.
De senaste femtio åren har Mellanösterns städer långsamt utarmats. En urgammal samexistens mellan olika religioner, minoriteter och språk håller på att upphöra. Gemenskaperna har varit tydligt avgränsade och relationerna sannerligen inte konfliktfria – men mosaiken var ändå samhällets norm i städer som Damaskus, Kairo, Beirut och Jerusalem.
Nu flyttar minoriteterna. Palestinska kristna har spridits över hela världen; hårt pressade av först israeler och på senare år även politiska islamister. Judar lämnade arabiska storstäder redan vid 1950-talets början. Kurder, sunniter, shiiter och andra separeras. En epok upphör. Det uppmärksammas bara när våldet tillfälligt eskalerar.
Processen är mest uppenbar i Irak. Den sista oktober massakrerades ett sextiotal besökare i en kaldeisk katolsk kyrka i Bagdad av terrorister från irakiska al-Qaida. En rapport från den assyriska nyhetsbyrån AINA beskriver 66 bombdåd mot olika kyrkor sedan sommaren 2004. De räknar med att hälften av landets 1,5 miljoner syrianer och assyrier flytt sedan USA inledde kriget. Män mördas, kvinnor våldtas, egendom konfiskeras i både centrala Irak och Kurdistan. En ganska stor minoritet håller på att skingras i en ”systematisk kampanj” av etnisk rensning.
Kristna får betala priset för Bushs korståg. Historien från de gamla korstågen upprepar sig. Al-Qaida och andra radikaler gör jobbet. Att Moktada al-Sadr och hans antidemokratiska rörelse nu återvänt till politikens centrum i Bagdad ökar hoten mot människors rättigheter.
Men orsakerna är också djupare. I en artikel i International Herald Tribune (6/1) skriver Rami G Khoury från Beirut att rensningarna ”avspeglar svagheten i både tre generationers strävan att bygga moderna stater och oförmågan bland majoriteterna inom varje gemenskap att hindra den ödeläggelse som små grupper av militanter orsakar.”
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.