Sveriges regering är för tyst om brott mot mänskligheten i Burma. Nu är det bråttom att protestera mot den systematiska terrorn mot den muslimska minoritetsgruppen rohingya, skriver Abul Kalam och Jan Wihlborg i föreningen The Swedish Rohingya Association.
Det pågår ett folkmord i Burma.
Den systematiska terrorn mot den muslimska minoritetsgruppen rohingya, som sedan många generationer levt i Arakan, ökade efter en attack på polisposteringar den 25 augusti i år. Angriparna är den burmesiska militären samt buddistiska extremister.
Sedan decennier tillbaka har rohingya utsatts för långvarig förnedring och nekats mänskliga rättigheter i Burma – en behandling som Amnesty kallar ”apartheid” i en nyutgiven rapport.
Swedish Rohingya Association företräder rohingyer i Sverige. Ordförande Abul Kalam har varit på plats i flyktinglägren i Bangladesh dit flyktingarna drivits och vittnar om det som rohingyer utsatts för: spädbarn som kastats i floden, systematiska våldtäkter, byar som attackerats från luften av burmesisk militär och bränts ner.
700 000 av den miljon rohingyer som fanns kvar av den ursprungliga befolkningen om ca 3 miljoner rohingyer efter tidigare attentat har nu lämnat landet och befinner sig i Bangladeshs flyktingläger.
Vad gör omvärlden?
Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) kom nyligen hem från sin vistelse i Burma där hon hade möte med Burmas statskansler Aung San Suu Kyi.
De historiska liknelserna är många och vi känner till dem väl.
Att Aung San Suu Kyi svarar svävande på frågor om rohingya (vars namn hon inte ens vill erkänna) är ingen förvåning. Wallström menar att sanktioner mot Burma skulle stänga vägen »till dialog och förhandling«
Vad finns det att förhandla om när det inte finns någon motpart? Det som pågår just nu är ett regelrätt folkmord. Och det är bråttom att stoppa det.
Våra rekommendationer är att omedelbart:
- Fördöma den aktuella situationen – den burmesiska regeringens och militärmaktens agerande, vilken närmast kan benämnas folkmord.
- Neka ansvariga militärer, ansvariga regeringsmedlemmar och parlamentsledamöter visum till utlandet.
- Blockera ansvariga militärers och ansvariga regeringsmedlemmars och parlamentsledamöters tillgångar i utlandet.
- Stoppa svenskt projektbistånd till Burma.
- Stänga vårt svenska biståndskontor i Rangoon. Svenska Sida-utsända skall omedelbart lämna landet.
- Handelshinder skulle också kunna tillgripas, speciellt vad gäller handel med företag vars ägare har relationer med militären och regeringen.
De historiska liknelserna är många och vi känner till dem väl: folkmorden i Rwanda och Srebrenica, förintelsen i andra världskrigets Tyskland.
Vi vet också hur domen faller mot dem som väljer att vara tysta.
Abul Kalam är ordförande och Jan Wihlborg är ordförande och vice ordförande i föreningen The Swedish Rohingya Association.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.