Förtroendet för välfärden står på spel. Regeringen måste rädda den havererade sjukförsäkringen. Ingen tid finns att förlora.
Försäkringssjälvmord. Ett ord som aldrig borde ha behövt sägas. Men den borgerliga regeringens sjukförsäkringsreformer fick skrämmande konsekvenser.
Johan hittades på källargolvet. Obduktionsprotokollet visade att han hade dödliga doser medicinskt preparat i kroppen. Efter ett samtal med Försäkringskassan hade han gett upp. Han var inte ensam om att tappa orken efter beskedet om utförsäkring.
För andra, som Monica, slutade det med en allvarlig psykos och tvångsvård.
Ingenting skulle vinnas med den borgerliga sjukförsäkringspolitiken annat än ökad otrygghet. Sjukskrivningarna växer i omfattning. Antalet långtidssjukskrivna är i dag fler än vad de var 2008 när reformen först trädde i kraft. Särskilt drabbade är människor med psykiska diagnoser.
De tusentals som utförsäkrats till fattigdom under den borgerliga regeringen förtjänar upprättelse. När nyvalet nu är avblåst måste regeringen snarast inleda arbetet med att rädda den havererade sjukförsäkringen.
För regeringen har inte råd att vänta. Krisen i sjukförsäkringen är för stor. Utsatta människor runt om i Sverige är på väg att tappa hoppet om det välfärdssamhälle vi kommit att ta för givet. Händer inget nu kommer chansen att återupprätta förtroendet gå förlorad.
I den fällda höstbudgeten var regeringens besked att den bortre tidsgränsen skulle tas bort. Utförsäkringarna skulle alltså få ett slut. Det förslaget måste få en ny chans i vårbudgeten. Att lyfta in ett stopp av utförsäkringarna i budgeten är också nyckeln till att alliansen och SD inte ska kunna fälla förslaget.
Sjukförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) borde även snarast tillsätta en utredning för att se över sjukskrivnas tillgång till rehabilitering. Rehabilitering ska vara en rättighet – inte förunnat de som har en vänligt inställd arbetsgivare eller ekonomiska förutsättningar att betala för hjälp.
Till sist måste regeringen även avisera att man planerar att höja taket i sjukförsäkringen. I sig är det en akut insats som bär en stor del av legitimiteten i försäkringen.
Redan 2007 lät Folkpartiet (!) riksdagens utredningstjänst räkna på vad det skulle kosta att höja taket i sjukförsäkringen till 80 procent. Priset blev inte mer än 610 miljoner kronor – och skulle i dag bara vara marginellt dyrare.
Nu stöp det förslaget i allianssamarbetet. Men S och MP har alla skäl att ta vid.
I takt med att fler och fler väljer att köpa privata sjukförsäkringar urholkas förtroendet för det gemensamma välfärdssystemet. Vinnarna blir de välbeställda som kan köpa sig förtur till läkaren. Förlorarna blir de som redan i dag har det sämst.
Att bli utbränd ska inte innebära att du tvingas känna en ännu större skräck för att din ekonomiska trygghet raseras. Det får aldrig bli en fråga om du har råd att få cancer eller inte. Människor ska inte ta livet av sig för att de har blivit sjuka.
Den rödgröna regeringen måste återupprätta förtroendet för välfärdssamhället. Någon tid finns inte att förlora. Sätt igång genast!
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.