debatt Bygg fler billiga hyresrätter. Reformera bostadsköerna. Avskaffa lagen som gör allmännyttan vinstdrivande. Investera pensionspengarna i statliga byggbolag. Skriver partiledarna för Feministiskt initiativ.
Bostadspolitik påverkar varenda invånare i Sverige, oavsett om man äger sin bostad, hyr den, eller saknar ett hem. Ändå har den i stor utsträckning kommit att handla om bostäder som egendom snarare än som en rättighet. Detta trots att det står i svensk grundlag att det allmänna särskilt ska trygga rätten till bland annat bostad och att rätten till bostad ingår i FN:s deklaration om mänskliga rättigheter.
1991 lades Bostadsdepartementet ned av den borgerliga regeringen och har inte återinförts. Viktigare än så tycks inte bostadspolitiken vara för regeringar och riksdagspartier. Men för Feministiskt initiativ är den fundamental för att uppnå ett rättvist och jämlikt samhälle.
Till skillnad från högerpolitiker som när de propagerat för ombildningar betraktat hyresrätter som något som är ett närmast oönskat steg innan man har råd att ”göra bostadskarriär”, vet Fi att vi är många som aktivt valt att hyra.
I år har detta blivit än tydligare, när massiva landsomfattande protester till slut ledde fram till att regeringen fälldes i en misstroendeförklaring, för första gången i Sverige.
Protesterna mot planerna på fri hyressättning handlar just om rättvisa
För protesterna mot planerna på fri hyressättning handlar just om rättvisa, och om hur hårt det slår mot människor när deras behov av att bo ska göra storbolagens plånböcker än tjockare.
Vi ser vilka som drabbas: unga som inte kan flytta hemifrån när det inte finns billiga hyresrätter. Kvinnor som inte kan ta sig ur våldsamma relationer när de inte kan få tag på eget boende och kvinnojourer som inte har tillräckligt med lägenheter. Familjer som inte kan bo kvar när renovräkningar medför chockhöjda hyror. Låginkomsttagare och fattigpensionärer som tvingas allt längre bort från stadskärnorna när deras bostadsområden gentrifieras.
Därför deltar Feministiskt initiativ i kampanjen Nej till marknadshyra och i dess demonstration på Sergels torg i Stockholm på lördag 18 september.
Utredningen om fri hyressättning är skrotad, men andra hot mot hyresrätten som boendeform finns kvar. Den andra utredningen i Januariavtalets punkt 44, om lägesfaktorn, omfattar dessutom alla hyresrätter och bedöms därför av många aktivister vara ännu värre än den om fri hyressättning. Den skulle medföra höjda hyror om lägenheten exempelvis ligger nära kollektivtrafik, butiker eller skolor. Den utredningens förslag har först häromdagen dragits tillbaka.
Dessutom finns risken att marknadshyra införs på bred front om högerpartierna tar makten efter nästa års val, eller att förslagen återkommer om Centerpartiet får diktera regeringens budget i höst.
Därför uppmanar vi alla som kan att delta i nämnda kampanj och demonstration!
Feministiskt initiativ vill:
- Bygga fler billiga hyresrätter.
- Reformera bostadsköerna så att behovet av bostad i större utsträckning styr, samt att kraven på hög inkomst för att få en bostad sänks.
- Avskaffa lagen som gör allmännyttan vinstdrivande. Våra hyror ska gå in i bostadsbolagets verksamhet, inte användas för att finansiera kommuners skattesänkningar.
- Skrota PPM och istället investera pensionspengarna i statliga byggbolag som kan säkerställa byggandet av fler bostäder med god standard till rimliga priser för att säkerställa att alla äldre har en bostad som de har råd med.
Teysir Subhi och Farida al-Abani, partiledare Feministiskt initiativ
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.