debatt Det är ett stort svek av regeringen och Mikael Damberg att inte ta e-sporten på lika stort allvar som annan sport. Gaming är både en hobby och ett yrke för många och borde förtjäna behandling på samma villkor som fotboll, hockey och tennis, skriver MUFs Matilda Ekeblad och John Manders.
Under förra veckan stormade det i internationella medier efter att Sverige ser ut att blåsa av det stora e-sportmästerskapet The International 10 (TI10) för det populära MOBA-spelet DOTA-2. Anledningen? Riksidrottsförbundet (RF) och regeringen anser inte att e-sport ska betraktas som elitidrott.
Efter riksidrottsförbundet och regeringens nobb tittar nu organisatörerna på andra platser i Europa. Detta efter att inrikesminister Mikael Damberg personligen gett avslag på organisatörens ansökan efter man överklagat beslutet av RF, vilket omöjliggör att evenemanget kan hållas i Sverige. MUF anser att detta är djupt beklagligt och vi kräver att regeringen omprövar sitt beslut. Både för kulturen, svensk spelindustri och, framförallt, för fansen.
E-sportsindustrin omsätter nästan en miljard dollar årligen och växer snabbt, lägg därtill den bredare spelindustrin som är än större så blir det uppenbart varför frågan är viktig. Både för svensk innovation och konkurrenskraft, men också som kulturyttring.
Det är inte politikens uppgift att bestämma vad som är fin-och fulkultur eller vad som är elitidrott eller ej.
Sverige är världsledande inom spelbranschen och toppar många listor. På utvecklarsidan finns berömda företag som Dice, Mojang och Paradox som ligger bakom kända titlar som Battlefield, Minecraft och City Skylines. På e-sportsidan finns berömda e-sportlag som spänner över många speltitlar och genrer, exempelvis Ninjas in Pyjamas, Team Seceret och Fnatic.
I mångas ögon är namn som Olof Kajbjer, Gustav Magnusson och Patrik Lindberg idoler, där de ovan nämnda stjärnspelarna är oomtvistligen mer namnkunniga än många i det svenska fotbollslandslaget. Turneringen i fråga har dessutom en prispott på 40 miljoner dollar och beräknade tittarsiffror på över 2 miljoner – i liknande nivå med Wimbledon.
Det är ett stort svek av regeringen och Mikael Damberg att inte ta e-sporten på lika stort allvar som annan sport. Gaming är både en hobby och ett yrke för många och borde förtjäna behandling på samma villkor som fotboll, hockey och tennis.
Moderata ungdomsförbundet kräver därför:
- Att regeringen drar tillbaka sitt beslut så DOTA-2 International kan genomföras i Sverige
- E-sportsevenemang ska klassas som elitidrott
- E-sportare ska lättare kunna få elitidrottsvisum i Sverige
- Kapa kopplingen till Riksidrottsförbundet – de är ingen myndighet och ska därför inte ha makten att bestämma vad som är en sport och inte.
Politiken kommer alltid att ligga i kulturens backspegel, och politikens uppgift måste därför vara att underlätta dess framväxt och röja undan hinder. Det är inte politikens uppgift att bestämma vad som är fin- och fulkultur eller vad som är elitidrott eller ej. Låt det vara upp till utövare och konsumenter. E-sporten har framtiden för sig, låt oss inte förstöra det. Låt The International hållas i Sverige.
Matilda Ekeblad, förbundsordförande MUF
John Manders, distriktsordförande MUF Uppsala län
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.