Trots att regeringens egen utredning tydligt rekommenderar att hedersrelaterat våld ska fortsätta hanteras som en del av det övergripande arbetet mot mäns våld mot kvinnor, väljer regeringen att gå i motsatt riktning.
Sveriges Radio rapporterade nyligen om regeringens avsikt att skapa ett separat jämställdhetspolitiskt mål för hedersrelaterat våld. Detta har väckt stor oro. Bilden som förmedlas om att flera organisationer och experter förespråkar denna förändring är missvisande. Den stora majoriteten av organisationer, såsom Sveriges kvinnoorganisationer, Unizon, Roks, Terrafem, Somaya Stödjour, RFSU, RFSL, Sveriges kommuner och regioner är eniga: hedersrelaterat våld måste fortsatt ses som en del av det samlade arbetet mot mäns våld mot kvinnor.
Även myndigheter som Jämställdhetsmyndigheten, Socialstyrelsen, Polismyndigheten Åklagarmyndigheten, Skolverket har i sina remissvar uttryckt stöd för en sammanhållen politik. Att bryta ut hedersrelaterat våld skapar inte bara onödiga gränser mellan olika typer av våld, utan riskerar att försvåra för individer att söka hjälp och förstärka stigma.
Istanbulkonventionen kräver helhet
Regeringens förslag bryter mot principerna i Istanbulkonventionen, som Sverige har åtagit sig att följa. Konventionen betonar vikten av ett inkluderande och sammanhållet arbete mot könsbaserat våld. Den slår fast att hedersrelaterat våld, liksom annat våld mot kvinnor, har sin grund i maktstrukturer, normer och könsroller – och därför kräver en gemensam strategi.
Genom att särskilja hedersrelaterat våld underminerar regeringen konventionens mål och riskerar att skapa en politik som snarare försvagar än stärker jämställdhetsarbetet.
Lyssna på experterna
Sveriges regering bör lyssna på den expertis som finns inom civilsamhället, forskarsamhället och myndigheterna. Fokus måste ligga på att stärka helheten i arbetet mot mäns våld mot kvinnor, med insatser som utgår från forskning, erfarenhet och de utsattas behov.
Vi uppmanar Sveriges Radio och andra medier att ge en nyanserad bild av denna fråga genom att spegla de tongivande röster som argumenterar för en sammanhållen politik. Detta är avgörande för att skapa en rättvisande bild av de risker och konsekvenser som regeringens förslag innebär.
Regeringens prioritering borde vara tydlig: ett stärkt, inkluderande arbete för att bekämpa alla former av mäns våld mot kvinnor – utan att skapa onödiga gränser eller försvaga jämställdhetspolitiken.
Anna Lindqvist, verksamhetschef/Director MÄN
Zenobia Rizvi, verksamhetschef Somaya Stödjour
Bernardita Núñez, generalsekreterare Terrafem
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.