Debatt Vatten är vår viktigaste naturresurs, men vårt dricksvatten är hotat. Ett av de dolda hoten är bristfälliga avloppssystem. Trasiga och läckande ledningar kan släppa ut orenat avloppsvatten i vårt gemensamma grund- och dricksvatten, vilket riskerar att påverka både människors hälsa och ekosystemet negativt. Trots detta finns det i dag inget krav på regelbunden kontroll av avloppssystem i fastigheter.

Varje dag sker i genomsnitt 200 vattenskador i svenska fastigheter, till en årlig kostnad av omkring fem miljarder kronor. Den vanligaste orsaken är läckage i ledningssystem för vatten, värme och avlopp. Men problemet är större än enbart de ekonomiska konsekvenserna. Enligt Länsförsäkringar leder en genomsnittlig vattenskada till utsläpp av 300 kg koldioxid. Sammanlagt orsakar vattenskador över 20 000 ton koldioxidutsläpp per år – motsvarande utsläppen från 5 000 bensinbilar.

Utöver klimatpåverkan innebär bristfälliga avloppssystem en direkt risk för vattenkvaliteten. Sprickor, rost och gamla ledningar kan leda till att orenat avloppsvatten sipprar ut och blandas med grundvattnet. Detta riskerar att drabba såväl människors hälsa som djur och natur.

Trots dessa risker saknas fortfarande lagkrav på regelbunden inspektion av avloppssystem. Detta är särskilt anmärkningsvärt med tanke på att andra viktiga system i byggnader – som ventilation och brandskydd – omfattas av obligatoriska kontroller. När obligatorisk ventilationskontroll (OVK) infördes 1991 var syftet att säkerställa en hälsosam inomhusmiljö. Idag står vi inför en liknande situation med avloppssystemen, men utan en motsvarande kontroll riskerar vi att allvarliga problem förblir oupptäckta.

Lösningen finns redan. Sveriges TV-inspektionsföretags Förening (STVF) utbildar och auktoriserar rörinspektörer för att genomföra besiktningar av avloppssystem. Det finns ett befintligt ramverk som reglerar hur inspektörer ska filma fastigheters avloppssystem, bedöma avvikelser, och slutligen ta fram en rapport som ligger till grund för vidare åtgärder på systemet. Trots att denna expertis finns, är det ytterst få fastighetsägare som frivilligt genomför en sådan inspektion. Utan lagkrav saknas incitament att investera i förebyggande åtgärder.

Vi behöver införa en obligatorisk avloppskontroll för att skydda vårt dricksvatten. En regelbunden inspektion av avloppssystem skulle inte bara minska risken för kostsamma vattenskador och klimatutsläpp, utan framför allt säkerställa att vårt grundvatten och dricksvatten förblir rent. Att inkludera en avloppskontroll vid fastighetsköp skulle också minska risken för oväntade och dyra problem för nya bostadsägare. Det är dags att ta vårt vatten på allvar.

Roger Vikström, grundare Swoosh

Swoosh är en koncern inom området miljöteknik.