Den traditionella mansrollen är ett av våra stora utvecklingshinder. Därför behöver pojkar och män vara en del av lösningen och inte bara en del av problemet.
I dag är det internationella dagen mot våld mot kvinnor.
Män står för en avgörande majoritet av våldet mot kvinnor. En traditionell syn på kön är en bidragande orsak till att även transpersoner och män som inte lever upp till maskulinitetsideal utsätts för våld. Globalt sett kan den traditionella mansrollen beskrivas som ett stort hinder för utveckling och universella mänskliga rättigheter för alla.
Över en tredjedel av kvinnor världen över har erfarenhet av sexuellt eller könsbaserat våld. Hot om våld hindrar flickor och kvinnor från att fullfölja sin skolgång eller delta i arbetslivet. Män som beslutsfattare och maktutövare tar inte i tillräcklig utsträckning hänsyn till kvinnors behov och saknar ofta insikt om att kvinnor har mänskliga rättigheter.
Förutom att detta är en kränkning av halva jordens befolkning, så underminerar det ett samhälle där både kvinnor och män kan bidra till ekonomisk och socialt hållbar utveckling.
I Sverige upprörs vi över våldtäkter och övergrepp, och i nästan alla fall är förövaren en man. Det betyder självklart inte att alla män är förövare men det sätter ljuset på att det finns problem i maskuliniteten.
Grundläggande för att kvinnor skall kunna leva i frihet från våld och bestämma över sina liv och kroppar är jämställdhet och sexuella och reproduktiva rättigheter (SRHR). För att komma dit behövs en samhällsförändring där rådande genusordning och maskulinitetsnorm ifrågasätts. Och männen måste vara en del av detta.
Flera centrala organ som WHO, Världsbanken, UN Women och UNFPA har visat hur arbete för jämställdhet som inkluderar män har lett till minskat våld mot flickor och kvinnor, samt bidragit till ökad hälsa för såväl flickor och kvinnor som pojkar och män.
Flexibilitet i hur man fördelar arbete i familj och samhälle kan även vara helt avgörande i fattiga områden där både kvinnors och mäns inkomster behövs.
Det är dags att intensifiera arbetet med män och mäns arbete för jämställdhet. Tillsammans bär vi alla ansvar för ökad jämställdhet och män bär särskilt ansvar för att minska det könsbaserade våldet.
Arbetet skall inkludera en kritisk genomlysning av existerande genusordning (vad kvinnor och män förväntas vara och göra) och särskilt normer kring maskulinitet. Det skall utgå från ett rättighetsperspektiv, inte minst kvinnors rättigheter och sexuella och reproduktiva rättigheter och ha jämställdhet som mål.
Det är viktigt att understryka att ett arbete med pojkar och män aldrig får ske på bekostnad av arbetet med flickor och kvinnor och att kvinnor skall vara en del av arbetet.
Går detta att göra då? Ja, det gör det. Både Män för jämställdhet och RFSU har länge arbetat med dessa frågor i projekt i Sverige och globalt, i skolor med killgrupper, med fotbollsklubbar mot diskriminering och för jämställdhet, med blivande och nyblivna föräldrar för ett jämställdhet föräldraskap, i lokala projekt i Europa och Afrika med pojkar/män och flickor/kvinnor för att minska våld och öka hälsa och jämställdhet.
Vi har mött pojkar och män såväl som individer med egna frågor, som partners och som förändringsagenter. Resultaten har synts i minskat våld mot kvinnor, minskade tonårsgraviditeter, ökad hälsa och upplevda vinster för både kvinnor och män.
Den svenska regeringen presenterade i mars utredningen ”Män och jämställdhet” som kommer med en rad förslag kring hur vi kan jobba med män och jämställdhet. Och i förhandlingarna om FN:s hållbarhetsmål förväntas världen enas om att jämställdhet även är en förutsättning för hållbar utveckling.
Vi ser fram emot en dialog kring hur vi kan föra arbetet med män och jämställdhet vidare, såväl i Sverige som internationellt.
Den traditionella mansrollen är ett av våra stora utvecklingshinder. Därför måste vi göra pojkar och män till en del av lösningen och inte bara till en del av problemet.
Alla tjänar på en jämställd värld!
Maria Andersson, generalsekreterare RFSU
Tomas Agnemo, generalsekreterare Män för Jämställdhet
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.