De svenska facken mycket ensamma i sin positiva inställning till frihandelsavtalet. LO, TCO och SACO borde följa sina europeiska fackliga kollegor i synen på frihandelsavtal skriver Rikard Allvin (MP).
I en debattartikel i Dagens Arena (30/3) menar representanter för LO, TCO och SACO att det är för tidigt att avfärda handelsavtalet med USA, TTIP. I stället är det viktigt att påverka dess innehåll. Men hur påverkar vi innehållet bäst? Genom att, som LO, TCO och SACO vara positiva med ett fåtal förbehåll, eller som Miljöpartiet, hundratals miljöorganisationer och världens största fackförbund, framhäva och belysa de många allvarliga risker som finns med avtalet?
Det handelsavtal som nu förhandlas mellan EU och USA, Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP), har framhållits som en viktig åtgärd för att stimulera framväxten av jobb och tillväxt. Från exempelvis den svenska regeringen och en enad front av amerikanska och europeiska storbolag beskrivs det som en “skänk från ovan”, ett avtal som kan ge välbehövliga tillskott till ekonomin och kan ta oss ut ur den ekonomiska krisen. Om något riskerar avtalet i stället att underminera demokratiska principer och hota miljön och konsumenter.
Då tullarna mellan EU och USA redan är låga förväntas de eventuella ekonomiska vinsterna komma från avskaffandet av så kallade icke-tariffära handelshinder, vilket inkluderar undantag för regler som finns för att skydda miljö och människor mot exempelvis farliga kemikalier. Därutöver finns planer på att storföretag ska få sitta med vid förhandlingsbordet och ta fram nya lagar, samt få möjlighet att stämma stater för demokratiska beslut som inverkar negativt på deras investeringar (s.k. ISDS-mekanism) – ett i allra högsta grad reellt hot mot demokratiska principer. Principer som såväl vi som facken historiskt kämpat för.
Bland europeiska fackförbund är de svenska facken mycket ensamma i sin positiva inställning till TTIP. Tyska IG Metall, världens största fackförbund, kräver ett omedelbart stopp för förhandlingarna och har kallat avtalet direkt farligt och ett hot mot såväl arbetare som miljön. EPSU, en facklig paraplyorganisation med flera svenska medlemmar, däribland Kommunal, kritiserade härom veckan avtalet och ställde skarpa krav på större öppenhet i förhandlingarna, samt poängterade oron för hur konsumenter kan drabbas. Därutöver betonade de sitt motstånd mot ISDS.
LO, TCO och SACO är beredda att acceptera den kritiserade tvistlösningsmekanismen (ISDS), så länge systemet är “rättssäkert och öppet” samt inte inskränker staters demokratiska beslutsfattande. Men hur kan en mekanism som syftar till att ge företag rätt att stämma stater, utanför nationella domstolar, någonsin bli rättssäkert? Miljöpartiet är tydliga med att vi säger kategoriskt nej till TTIP om det innefattar denna mekanism (ISDS). Det borde LO, TCO och SACO också göra.
TTIP-avtalet hotar i allra högsta grad att underminera miljölagstiftning, konsumentskydd och grundläggande demokratiska principer. LO, TCO och SACO borde följa sina europeiska fackliga kollegor och på allvar kritisera och kommunicera de risker som det här avtalet faktiskt innebär. Fackens uppgift torde trots allt vara att värna sina medlemmars rättigheter – inte storkapitalets.
Rikard Allvin (MP), riksdagskandidat Halland, kandidat till EU-parlamentet
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.