Vinner S valet i Stockholm kommer vi som första åtgärd att avskaffa lotteriet i hemtjänsten. Vi ser också ett tydligt behov av att införa bemanningskrav och riktlinjer för anställningsvillkoren, skriver Roger Mogert (S).
Sverige och huvudstaden har nu styrts av Moderaterna i åtta år. Det har satt sina spår. Välfärden har genomgått drastiska förändringar under denna tid. Kommunala verksamheter har slumpats bort för småsummor till nya ägare som kort tid efter kunnat plocka ut mångmiljonvinster.
Vården har utsatts för ett stort privatiseringsexperiment, bristen på barnmorskor har skapat en förlossningskris med många oroliga föderskor som följd. Antalet personliga ombud för psykiskt sjuka har nästan halverats och gruppstorlekarna på fritids nästan fördubblats.
I äldreomsorgen har spåren av denna politik blivit mycket tydliga. När brukare och anhöriga får bedöma hemtjänsten hamnar Stockholm i dag på plats 273 av landets 290 kommuner enligt Socialstyrelsens ranking. Det kanske alliansen är nöjd med, men inte jag. En aspekt som skapar stor oro bland våra äldre är det mormorslotteri som moderaterna infört.
Inom hemtjänsten finns idag cirka 150 utförare i Stockholm. Det innebär att du som behöver hemtjänst får hem en lång lista från A-Ö på utförare att välja mellan. Du får av konkurrensskäl väldigt begränsad rådgivning eller vägledning när du ska göra ditt val. Det är därför kanske inte konstigt att många utförare har valt företagsnamn som startar med A för att komma högst upp i listan. Många av företagen har bara en kort livslängd, ett flertal har knappt någon fast anställd personal och en stor del av dem saknar kollektivavtal för sina anställda.
Den som inte gör något aktivt val i denna djungel av utförare lottas helt enkelt ut till något av alla företag. Tidigare hamnade de som inte valde hos en enskild utförare, så är det inte längre. I stället kan du få nya utförare gång på gång beroende på hur och när du väljer hemtjänst. Nya ansikten hela tiden, mindre kontinuitet och mer otrygghet blir följden.
Till det ska läggas personalens pressade situation, där snäva tidsmarginaler skapar stress. Många anställda vittnar om att de inte känner att de har tillräckligt tid för att ta hand om våra äldre. Systemet med att lotta ut äldre till företagen skapar otrygghet och öppnar upp för oseriösa utförare. Framförallt är det inte valfrihet i den bemärkelse de flesta förstår ordet.
Stockholms äldreboenden har de senaste åren också skakats av en del uppmärksammade fall med de stora riskkapitalbolagen Attendo och Carema i förgrunden. I en stad där 75 procent av äldreomsorgen är privat, där ungefär hälften av de privata platserna sköts av Attendo eller Carema och där ett flertal seriösa, icke-vinstdrivande aktörer, valt att lämna äldreomsorgen, är det inte konstigt att det sprids en oro bland de äldre. Det är säkerligen ett starkt skäl till att vi hamnar så långt ner på rankingen – trots Moderaternas ambition att bygga en ”stad i världsklass” som de brukar säga.
Om vi återfår förtroendet att styra Stockholm planerar vi att göra ett stort arbete med att erbjuda våra äldre en trygg och bra omsorg. Vi satsar mer pengar på våra äldre och vi lovar fler händer i äldreomsorgen genom vår jobbsatsning. För att kunna garantera att personaltätheten också ökar hos de privata aktörer ser vi ett behov att införa tydliga bemanningskrav och riktlinjer för anställningsvillkoren.
Äldreomsorgens syfte är att ge våra äldre värdig omsorg. Till det tjänar nuvarande cyniska modell inte sitt syfte. För oss socialdemokrater handlar valfrihet snarare om att ha makt och inflytande över sitt eget liv. När man inte längre kan det så ska man vara trygg med att samhället tar det ansvaret utan att spela lotto med den vård och stöd våra äldre har rätt till.
Lotteriet i hemtjänsten blir således därför det första en ny majoritet i Stadshuset avskaffar, och det är inte en dag försent.
Roger Mogert, oppositionsborgarråd (s), Stockholm
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.