5 200 kronor i månaden, efter skatt. Så mycket högre inkomst har en man än en kvinna i Sverige. Den borgerliga regeringen saknar helt ambitioner att göra något åt denna orättvisa.
Den borgerliga regeringens politik har ökat skillnaden mellan mäns och kvinnors nettoinkomster – den inkomst man har kvar efter skatt. Detta eftersom det mesta av jobbskatteavdraget har gått till män. 3 700 kronor mindre per månad fick en kvinna ut efter skatt 2006, när Reinfeldts regering tillträdde. Det var en helt orimlig skillnad redan då, men nu är skillnaden i medelinkomst uppe i nästan 5 200 kronor!
Kvinnor tar generellt sett ett större ansvar för det obetalda hemarbetet och arbetar oftare deltid, en orättvisa i sig som går ut över möjligheter till karriär, utveckling och framtida pensionsinkomster. Kvinnor har därför lägre inkomster, samtidigt som fler kvinnor även är sjukskrivna och har förlorat på att regeringen förstört vår allmänna sjukförsäkring. Men även kvinnor som är heltidssysselsatta har avsevärt lägre inkomster än män, nästan 4 500 kronor mindre per månad efter skatt.
Den nya jämställdhetsministern Maria Arnholm har kallat löneskillnaderna för oacceptabla. Därför ska hon se till att Diskrimineringsombudsmannen får några miljoner kronor ytterligare per år för att jobba med lönekartläggningar. Inget fel i detta, men hon sitter också i en regering som skulle vilja fortsätta att öka inkomstskillnaderna genom fler skattesänkningar.
Vänsterpartiet vill att Sverige ska få en ny regering, som kan vända utvecklingen och börja minska inkomstskillnaderna. I stället för skattesänkningar som huvudsakligen går till män vill vi göra satsningar på äldreomsorg, skola, fritidshem och förskola. Detta minskar kvinnors ansvar för det obetalda hemarbetet så att man kan gå upp i tid på jobbet. Vi vill göra heltid till norm på arbetsmarknaden och införa sextimmars arbetsdag så att det ofrivilliga deltidsarbetet minskar. Föräldraförsäkringen behöver jämställas och individualiseras för att utjämna en av de mest avgörande faktorerna för skillnaderna i kvinnors och mäns löneutveckling.
Men vi visar redan nu att det går att göra skillnad i kvinnors plånböcker. I kommuner där Vänsterpartiet är med och styr gör vi redan i dag satsningar på kvinnors löner.
I Malmö är vi i år med och gör en satsning på jämställda löner bland de kommunanställda. Ett särskilt fokus kommer att läggas på de lågavlönade kvinnodominerade yrkesgrupperna.
20 miljoner kronor kommer att satsas årligen, vilket innebär löneökningar på 1 000 kronor per månad för bland annat vårdbiträden och socialsekreterare.
Att göra något åt löneskillnaderna har länge varit en av de viktigaste feministiska frågorna. Men det har hänt för lite. Vänsterpartiet har i Malmö visat att det går att gå från ord till handling. En liknande satsning har även gjorts i rödgrönt styrda Botkyrka kommun och fler kommuner borde ta efter.
De orättvisa löneskillnaderna ska sättas på den politiska agendan igen inför valet 2014!
Rossana Dinamarca (V) feministisk talesperson
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.